85% е събираемостта на данъците в община Рудозем за миналата година

 85% е събираемостта на данъците в община Рудозем за миналата година

85% е събираемостта на данъците в Община Рудозем за миналата година, съобщи пред „Рудозем днес“ данъчният експерт Мария Стайкова. Най-малка е събираемостта на глобите. Също има и неизпълнение при Данък придобиване на имущество. Изпълнението при данък „Сгради“ и данъка на автомобилите е 85 – 86%. Събираемостта на такса смет е 101%, тъй като Гранично, полиция и пожарна се разплатиха напълно и оттам дойде по-големия процент, съобщава Стайкова.

Според нея промяна в данък „Сгради“ в размера на патентната дейност и в размера на административните услуги няма, като община Рудозем е на минималната ставка. Единствено има увеличение при такаса „Смет“ с о,25 промила. При останалите данъци също си оставаме на минималните ставки, допълва данъчният експерт.

Данък сгради, такса смет, както и данъка за автомобилите започваме да ги събираме от първи март и ако до 30 април се платят в целия размер са с отстъпка, каза Стайкова.

За първи път тази година в общината се въвежда туристически данък. В Рудозем има 4 обекта, които предлагат такива услуги. Облагането се извършва на нощувка, в зависимост от звездите на хотела, като в Рудозем единият е тризвезден, а останалите втора категория. Двузвездните хотели ще плащат 50 ст. на нощувка, а тризвездните 60 ст.

Вирни се горе