70 % от децата не ходят до тоалетната в училище

70 % от децата не ходят до тоалетната в училище

Повече от 70% от българските ученици признават, че не използват училищната тоалетна по предназначение.

Това показа анкетно проучване сред 789 деца и младежи в ученическа възраст от цялата страна, проведено през декември 2010 г. от Национална мрежа за децата.

На въпроса „Стискаш ли в училище" повече от половината (55,7%) анкетирани ученици отговарят, че им се случва редовно, а 15% казват, че никога не използват тоалетната в училище.

Като основните причини децата посочват мръсотията (38,6%) и липсата на тоалетна хартия (28,9%).

Голяма част от анкетираните (17,9%) посочват като сериозна причина и лошото състояние на сградния фонд – вратите не се затварят или изобщо няма врати, има спешна нужда от ремонт и др.

След като не може да бъде ползвана по предназначение, училищната тоалетна влиза в употреба за редица други дейности.

Две от три деца споделят, че са ставали свидетели на някаква форма на нарушаване на училищния правилник именно в тоалетната – най-често срещани са случаите на тютюнопушене (39,3%), драскане по стените (36,3%) и бой (21,2%).

За да използват редовно тоалетните в училище, за повече от половината деца най-важно е там винаги да има консумативи (сапун, топла вода, тоалетна хартия).

Според близо една трета от анкетираните е необходим спешен ремонт на помещенията и/или оборудването.

В замяна на оправянето на тоалетните над 70% от учениците декларират, че са готови да положат усилия за тяхното опазване – повече от половината заявяват, че те самите ще пазят повече, а едно на всеки пет деца заявява, че е готово да говори със съучениците си и дори с директора, за да се опазват по-добре тоалетните.

Изказвания:

„Изключително сме притеснени от резултатите от проучването – те на практика показват, че огромна част от българските ученици прекарват между 5 и 7 часа в училище без да използват тоалетната. Това може да има изключително тежки последици за тяхното здраве. Освен че възпитава „стискането", което е в основата на почти всички сериозни възпаления на отделителната система, лошото състояние на тоалетните може да нанесе и сериозни поражение върху психиката на децата"

д-р Ева Борисова, Асоциация Родители

„От допитването до децата ясно се вижда, че проблемът с училищните тоалетни се задълбочава все повече. Крайно наложително да се предприемат конкретни стъпки от страна на институциите за разрешаването му веднъж завинаги. Не е възможно да говорим за европейско образование, а здравната култура на децата ни и тоалетните са в подобно критично състояние".

Георги Богданов, Национална мрежа за децата

Вирни се горе