67 пожара гасиха огнеборците през януари, един човек загина

67 пожара гасиха огнеборците през януари, един човек загина

През първия месец на 2017 година на територията на област Смолян са регистрирани общо 125 произшествия, от които 67 пожара, 51 пъти оказване на техническа помощ и са проведени 4 аварийно-спасителни дейности, получени са 3 лъжливи сигнала.

От възникналите пожари, 17 са с нанесени материални загуби. В следствие на това е повредено имущество на пет домакинства, жилищна площ от 500 кв. м., покривна конструкция 24 кв. м., 25 бр. дребен рогат добитък и 45 бр. птици са изгорели, унищожени са около 6 тона фураж, повредени са два автомобила. Един от възникналите пожари отне човешки живот, отчетоха от пожарната.

Причините за възникване на произшествията са: небрежност при боравене с открит огън, късо съединение в ел. инсталацията, неизправни и непочистени комини, неправилно ползване на нагревателни и отоплителни уреди.

През есенно-зимния сезон значително се завишава потенциалната опасност от възникване на пожари в домовете. Най-често използваните отоплителни уреди са на твърдо гориво (дърва и въглища). В много случаи тяхната пожарна опасност се подценява. Анализът на пожарите в област Смолян показва, че причина за пожари при експлоатация на печки с твърдо гориво са непочистените комини и изхвърлянето на отпадъците при почистване на печките.

За да не се създават предпоставки за възникване на пожари Регионална дирекция ПБЗН – гр. Смолян припомня да се спазват следните основни правила:

  • Недопустимо е ползването на самоделни отоплителни уреди на твърдо гориво! Печките на твърдо гориво трябва да са на разстояние не по-малко от 80 см от горими конструкции и предмети. Печката трябва да е върху негорима подложка с прагове от трите страни с размер 30 см отпред и по 20 см отстрани на уреда. Димоотводните тръби (кюнците) трябва да са стабилно укрепени.

  • Не се допуска включване на котли на твърдо гориво в жилищни сгради и блокове към съществуващите комини, ако техническите параметри на котела не са съобразени с размерите на комина.

  • Комините трябва да са измазани отвън и отвътре. Преминаването на комините през горими междуетажни конструкции, както и през таваните трябва да е защитено с негорими материали.

  • Комините на сградата трябва да се почистват от налепи и сажди периодично, в зависимост от интензивността на ползване, но не по-малко от един път годишно. Почистването на комините да се извършва само с механични средства.

  • Не изхвърляйте жарава и пепел от почистването на печките в горими съдове или на места, където има горими материали и отпадъци!

  • Не оставяйте за сушене около отоплителните уреди дрехи и други запалими материали.

  • Включвайте електроуредите само към силови токови кръгове с подходящо за целта сечение на проводниците.

  • С времето изолацията на стари електрически шнурове се износва и оголените/прогорели места могат да станат източник на запалване. Подменете ги с нови.

Не оставяйте включени и без наблюдение отоплителни уреди с изключение на предвидените за автоматичен режим на работа!

Ако имате близък или съсед, който е трудно подвижен или болен и прекарва по-голямата част от времето си сам е много важно да обезопасите в противопожарно отношение дома или да окажете съдействие за това. Особено важно е осигуряването на възможност за незабавна телефонна връзка с телефон 112.

Граждани, спазвайте правилата за пожарна безопасност. Не позволявайте пожар да унищожи имуществото Ви или да бъде причина за смъртта на вашите деца или близки! Не забравяйте да полагате постоянни грижи за децата и възрастните си родители и близки!

При пожари и други опасности, които застрашават живота и здравето на хората звънете на телефон 112 и изчакайте служителите от Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ на безопасно за Вас разстояние!

Вирни се горе