64 бедстващи и болни хора са спасени, евакуирани и траспортирани по време на снежното бедствие

64 бедстващи и болни хора са спасени, евакуирани и траспортирани по време на снежното бедствие

През периода на бедствието са издирени, спасени, евакуирани и транспортирани 64 човека в това число бедстващи, болни, бременни нуждаещи се от хемодиализа, хора с инфаркт, инсулт, счупени крайници и малки деца нуждаещи се от доболнична помощ, отчетоха от пожарната.

През месец март 2015 година на територията на област Смолян са регистрирани общо 377 броя произшествия, от които 31 пожара, 307 пъти оказване на техническа помощ и са проведени 39 аварийно-спасителни дейности. Големия брой спасителна дейност и техническа помощ се дължи на произшествията възникнали по време на обявеното бедствено положение в област Смолян. От възникналите пожари 8 броя са с щети. Шест от пожарите са възникнали в жилищни сгради. Основна причина за пожарите са късо съединение в ел. инсталация и небрежност при боравене с открит огън. При пожарите с нанесени материални щети са унищожени покривна конструкция, опушени стени, унищожена бяла и черна техника на шест домакинства .

Затоплянето на времето създава благоприятни условия за извършване на селскостопанска дейност. Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” Смолян, призовава гражданите, които работят в съседство с горските територии и обработват нивите и градини и почистват ливадите да бъдат отговорни и да спазват правилата за пожарна безопасност:

  • Почистването на земеделските земи от сухи треви, листна маса и други горими отпадъци да се извършва само по механичен начин.

  • Нарушаването на противопожарните правила и небрежното използване на открит огън, може да доведе до сериозни пожари.

При пожар, незабавно информирайте на телефона за спешни повиквания – тел. 112!

Вирни се горе