59 години от създаването на Смолянски окръг се навършват на 23 януари

  59 години от създаването на Смолянски окръг се навършват на 23 януари

На 23 януари 2018 година отбелязваме 59 години от създаването на Смолянски окръг. С Указ № 29 на Президиума на Народното събрание от 22 януари 1959 г. се взема държавно решение за премахване на околиите и се формира ново административно деление на територията на страната.

За реализирането на тази цел са положени много усилия и Смолянски окръг е факт благодарение на сплотеността и единението на местното население. За обособяването ни като самостоятелна териториална единица в страната с център Смолян голям принос имат Ангел Каишев, Атанас Тодоров, Димитър Чолаков, акд.Рустислав Каишев, Тодор Кавгазов, Димитър Спилков, Тодор Гугински, Георги Кътев, Атанас Френкев и Емин Афузов, които приемат това дело като лична кауза, съобщи за Smolyannews.com Атанас Френкев.

След като в периода 1987-1998 година е в обхвата на Пловдивска област, регионът ни се обособява като отделна административна единица с Решение № 45 на Министерски съвет от 01 февруари 1999 година за създаването на Областна администрация Смолян. Институцията Областен управител на област Смолян скъсява дистанцията между местната и държавната власт и спомага за вземането на управленски решения, отговарящи на нуждите и спецификата на региона, съобщиха от областната администрация.

Вирни се горе