Цените на тока от 1 юли - близки до сегашните

 Цените на тока от 1 юли - близки до сегашните

Цените на тока от 1 юли ще са близки до сегашните.

Това каза в интервю за “Хоризонт” председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев.

Цени много близки до тези. Сега трудно ми е да кажа как точно ще бъдат, защото винаги те са реално определяни и може да са части от процентите, в рамките на процента.

Може да има разлика, но в никакъв случай няма да са абсолютно същите цени с точност до знака и т.н. Ние говорим все пак за реални икономически категории.

Прогнозираното по-рано 5 процентно поскъпване на електроенергията е възможно най-високото и до него ще се стигне, ако в системата се случи нещо извънредно.

Ангел Семерджиев посочи още, че макар и не сега, потребителите ще платят разходите за АЕЦ “Белене”, в това число и тези за консултантите по проекта:

Всички разходи, които се правят, в момента изобщо нямат никакво отношение към цената на електроенергията, защото тази централа на практика не съществува.

Друг е въпросът, когато тази централа почне да работи, разбира се, че всички разходи, които са направени, ще бъдат включени за покриване от цената на електроенергията т.е. правейки сега разходи в прединвестиционния процес, те няма как да не се отразят и на цената в момента, в който тази централа почне да работи, да продава електроенергията си на вътрешния или на външния пазар.

Според регулатора, ако има поскъпване на природния газ и топлоенергията от юли то ще е минимално.

Вирни се горе