5 200 сигнала са получени на телефон 112 към ИАГ

5 200 сигнала са получени на телефон 112 към ИАГ

От откриването на Спешен център на телефон 112 към Изпълнителна агенция по горите през м. юни 2015 г. до момента са получени и проверени всичките постъпили 5 200 сигнала за нарушения в горите, съобщиха от земеделското министерство. По 105 от тях, проверяващите са открили нарушителите, на които са съставени актове за установени административни нарушения по Закона за горите, Закона за лова и опазването на дивеча, Закона за рибарството и аквакултурите и Закона за биологичното разнообразие.

Най-много обаждания от гражданите постъпват за незаконен добив на дървесина, пожари, транспортиране и съхранение на дървесина, както и за бракониерски прояви, свързани с лов и риболов. 1 046 сигнала са за горски пожари или за пожари в близост до гора, като само за месец август техният брой е 328.

Най-голям е броят на регистрираните обаждания за нарушения в горите през месеците ноември и август, съответно 988 и 947. Преобладават сигналите за територията на Северозападно централно държавно предприятие – Враца.

При проверките на терен са ангажирани 220 екипа с над 440 горски инспектори към регионалните дирекции по горите, както и създадените в края на 2014 г. 173 междуведомствени мобилни екипи към държавните горски предприятия. Припомняме, че времето за реакция след получаването на сигнала до проверката на място е от 30 минути до час и половина, като за това са отговорни експерт лесовъдите, които дежурят денонощно в спешния център.

Вирни се горе