45.2% от домакинствата имат достъп до интернет в домовете си

45.2% от домакинствата имат достъп до интернет в домовете си

Резултатите от проведеното изследване за използване на информационно-комуникационни технологии от домакинствата и лицата в област Смолян показват, че през 2013 г. 45.2% от домакинствата имат достъп до интернет в домовете си, като е отбелязан спад от 0.1 процентни пункта спрямо предходната година. Средният показател за страната е 53.7% По дял на домакинствата с достъп до интернет областта е на 18-то място в страната, съобщиха от Териториално статистическо бюро Смолян.

Запазва се тенденцията на растеж в регулярното използване на интернет от лицата, като в сравнение с предходната година е регистриран ръст от 6.6 проценти пункта в дела на лицата, които се възползват от удобствата на глобалната мрежа всеки ден или поне веднъж седмично. През 2013 г. 50.4% от населението на възраст 16 - 74 навършени години използва редовно интернет.

Мъжете са по-активни при редовното ползване на интернет в сравнение с жените – съответно 53.3 и 47.8%.

Значителни са различията при редовно използващите интернет по образование, като 86.7% от лицата с висше образование използват редовно глобалната мрежа, 56.2% от тези със средно образование и 23.8% от лицата с основно или по-ниско образование.

Ползването на глобалната мрежа за взаимодействие с публичната администрация и местното самоуправление, се наблюдава при 15.2% от лицата. При използването на предлаганите онлайн услуги от държавната администрация, мъжете са малко по-активни от жените – съответно 15.8 и 14.6%.

Вирни се горе