40 нарушения на пътя за седмица в рамките на операция TISPOL

40 нарушения на пътя за седмица в рамките на операция TISPOL

От 6-ти до 12-ти октомври на територията на област Смолян, както и в цялата страна се проведе полицейска акция, организирана в рамките на плана за провеждане на полицейски операции за контрол на пътното движение на TISPOL – европейската организация на службите на пътна полиция. Операцията се проведе едновременно във всички страни-членки на европейската мрежа на службите на пътна полиция.

По време на едноседмичната акция полицейските служители извършваха засилени проверки над товарните автомобили и автобусите по метода на “широкообхватния контрол”, с цел подобряване на безопасността на движението и намаляване на пътнотранспортните произшествия. Операциите за контрол над товарните автомобили и автобусите са заложени в плана за проверки през 2014 година, поради факта, че при възникване на тежко ПТП с участието на товарни автомобили, последиците и броя на убитите и ранените е значително по-голям в сравнение с другите ПТП. Основните причини за възникналите инциденти с участието на товарни автомобили са неспазване времето за почивка от водачите, превишаване на скоростта, употребата на алкохол и упойващи вещества, превоз на не обезопасени товари, както и претоварването на автомобилите. За създаване на организация в област Смолян за засилени проверки над товарните автомобили и автобуси бяха сформирани съвместни екипи между служителите на “Пътна полиция” и Регионална дирекция “Автомобилна администрация” – гр. Смолян. В проверките се включиха служители на криминална и икономическа полиция при ОДМВР – Смолян, които осъществяваха контрол по следните показатели: нелегални емигранти и трафик на хора; притежание и пренос на наркотични и упойващи вещества; транспортиране и притежание на незаконни огнестрелни оръжия; транспортиране на крадени стоки, превоз на стоки, различни от упоменатите в документите за товара, обявени за издирване лица и други криминални престъпления.

В област Смолян са проверени общо 209 ППС (147 товарни автомобили и 62 автобуса).

Констатирани са общо 40 нарушения, от които 33 са на товарните автомобили: за нередовни документи на водача – 9 броя; неизползване на обезопасителни колани – 4 броя; неукрепен товар – 1 брой; превишена скорост – 1 брой; нередовни документи на ППС – 2 броя и други нарушения – 16 броя. Установени са седем нарушения на проверените автобуси в района. За констатираните нарушения е взето отношение по Закона за движение по пътищата.

Вирни се горе