4 800 заявления за подпомагане по директни плащания на площ в област Смолян

4 800 заявления за подпомагане по директни плащания на площ в област Смолян

Кампанията за директните плащания за 2017 година е към своя край. Тя беше удължена поради различни технически причини. До 29 май приключи приема на заявления без санкция. Всеки земеделски стопанин, закъснял да подаде заявление, може да го направи до 14 юни с 1 % санкция на ден. Кампанията протича нормално. До момента има подадени около 4 800 заявления за подпомагане по директни плащания на площ. Спрямо миналата година това е с 3 % по-малко, с около 160 заявления по-малко. Намаляването на бенефициентите не означава, че са намалели желаещите да кандидатстват. По-скоро се наблюдава една тенденция на окрупняване на стопанства, т.е. по-малки стопанства да са се влели в по-големи, съобщи Денислав Костов – директор на Областна Дирекция на ДФ „Земеделие“ – Смолян.

Плащанията по кампания 2016 година все още продължават. До този момент изплатените средства са малко над 10 млн. лв. Очаква се още три разплащания да бъдат извършени до края на юни месец – за млад земеделски стопанин, за дребни земеделски стопани и по мярката за Натура 2000. Като цяло най-много средства преведени под формата на субсидия има за тютюнопроизводителите, те са получили около 3 млн. лв. за миналата година. Субсидиите, които хората получават по Националната схема за тютюнопроизводство е базирана на продукцията, която те са отглеждали и произвеждали през периода 2007-2009 година. ЕС не разрешава субсидиране на сектор тютюнопроизводството. Идеята е държавата да намери помощ за тези тютюнопроизводители.

Стопаните, които са заявили, че обработват земите си в необлагодетелствани райони са получили субсидии на стойност малко над 1,8 млн. лв. Имаме и плащания към животновъдния сектор около 1,6 млн., добави Костов.

Вирни се горе