310 лв. ще бъде минималната работна заплата от януари 2013 г.

 	310 лв. ще бъде минималната работна заплата от януари 2013 г.

310 лв. ще бъде минималната работна заплата от януари 2013 г., линията на бедността за следващата година е определена на 241 лв.,съобщиха от МТСП.

Минималната работна заплата ще бъде увеличена от 290 лв. на 310 лв. от началото на следващата година, реши днес правителството. Определен е и съответният нов размер на минималната часова работна заплата – 1,85 лв. на час.

При определянето на новия размер на минималната работна заплата са отчетени реалните параметри на макроикономическата среда, възможностите на държавния бюджет и на фирмените финанси, както и възможностите за разкриване на нови работни места.

Постановлението се приема в изпълнение на политиката по доходите в областта на заплащането на труда. Основната цел е гарантиране на равнището на потребление на нискодоходните групи от работещите и на техните семейства, противодействие на неблагоприятните последици от кризата и създаване на предпоставки за насърчаване на вътрешното потребление.

С друго постановление Министерският съвет определи нов, по-висок размер на линията на бедност за страната за 2013 г., който достига 241 лв. За изчисляване на размера на линията на бедност ежегодно се използват данните от изследването на бюджетите на домакинствата в България, провеждано от НСИ. Размерът е определен с оглед на гарантираното задоволяване на минималните жизнени потребности от храна и нехранителни стоки и услуги.

Вирни се горе