3-метров паметник на Момчил юнак откриват на 22 август в Златоград

 3-метров паметник на Момчил юнак откриват на 22 август в Златоград

Смъртта на Родопския цар Момчил юнак на 7 юли преди 675 години отбелязаха днес на връх Света Неделя край Златоград. За първи път проф. Николай Овчаров представи, съвместно с проф. Пламен Павлов, проучванията си за Момчил юнак. Изследването им „Момчил – родопския цар“ ще излезе в книга в началото на август. На 22 август пък ще се открие и внушителен почти 3 метра висок паметник на Момчил юнак, който ударно се строи до самия ГКПП – Златоград на границата с Гърция, с дарения от цялата страна.

Инициативен комитет миналата година обяви, че 2020 г. е годината на Момчил. „Искаме да възродим паметта на този първи български владетел, противопоставил се на турците“, каза инж. Александър Митушев от инициативния комитет. За паметника вече са дарили десетки фирми и граждани, но продължават да се набират дарения за довършването му. Две експедиции в Гърция за проучването на царуването на Момчил прави проф. Николай Овчаров.

„Момчил царува едва 2 години, но създава внушително княжество в Родопите. Родопският цар не е литературно сравнение. Проф. Павлов доказва, че Момчил е родопски българин. В началото е бил разбойник, но след това става признат военачалник. Възползва се от гражданските войни във Византия през 1341-1346 г. и създава княжество. Йоан Кантакузин, богат земевладелец от Беломорието, се домогва до трона в Константинопол. Това разсипва Византийската империя. Първоначално Момчил е на служба при Кантакузин, който му дава днешния Смолянския район. Явно, че това не е удовлетворявало Момчил, който е имал големи амбиции. Той започва инвазия против Кантакузин. Първо насочва своите сили на изток, завоюва крепостта Устра и слиза към Беломорието. През 1344 г. завладява крепости до Миродато и край Ксанти, което става негова столица, Ксантия. Разгромява Кантакузин в голяма битка при днешния Комотини и се насочва на запад към Кавала и крепости до устието на Струма. Напада и Халкидическия полустров. И на 7 юли 1345 г. се изправя на голямо сражение срещу Кантакузин и подкрепящите го турски части при крепостта Перитеорион при днешното Порто Лагос в Северна Гърция, където загива. Това е първото голямо сражение, което християнски владетел дава на турските войски. Турците са впечатлени от неговата мощ. Турски поет го описва голям като кула, минаре. Бил е много снажен, силен. Споменът за него остава, песните за Момчил са едни от най-многобройните“, каза проф. Овчаров.

Според него, на връх Света Неделя е имало крепост, която категорично свързва с Момчил, но може да го докаже с разкопки. На върха има останки от стена, градена с хоросан, която проф. Овчаров датира още от 4-5 век,пише standartnews.com

Вирни се горе