240 000 българи са празнували в чужбина, а 110 000 чужденци - у нас

240 000 българи са празнували в чужбина, а 110 000 чужденци - у нас

Основните дестинации за нашенци са били съседните страни – Гърция и Турция, Македония, Сърбия и Румъния

240 000 българи са прекарали празниците в чужбина. Това каза Румен Драганов, директор на Института за анализи и прогнози за туризма, съобщава “Фокус”. По думите му, най-голямата част от българите са прекарали коледните и новогодишните празници в България. „Близо 780 000 са пътуванията, реализирани по Коледа и Нова година, като около 350 000 от тези пътувания бяха свързани с Коледа, а по-голямата част от тях, свързани с Нова година, която се възприема и като корпоративен празник за среща с колеги, приятели, съседи, за разлика от Коледа, която е семеен празник”, посочи Драганов. Той допълни, че около 240 000 българи са пътували в чужбина в периода 15 декември – 6 януари.

„Основните дестинации в чужбина бяха съседните страни – Гърция и Турция, Македония, Сърбия и Румъния, но и много страни от Европейския съюз, преди всичко Германия, Испания, Италия. Поради множеството българи, които живеят вече в тези страни, много наши сънародници отидоха там, за да видят свои близки, роднини и приятели”, отбеляза Румен Драганов. „По екзотични дестинации пътуваха около 6 000 души. Това са по-далечни дестинации, свързани с Индонезия, Тайланд, Дубай, Куба, Мексико. Една част от тях бяха и на доста отдалечени места, отново свързани с българи, които работят в дипломатически мисии, търговски представителства и др.”, допълни той.

В същото време около 110 хиляди са били чужденците, които са били в България по празниците в периода 15 декември – 6 януари. „Най-много гости имахме от съседна Гърция ,Румъния, Сърбия и Македония, както и европейските страни, на първо място от Германия, Великобритания, Австрия, Испания и Италия”, добави Драганов. /БЛИЦ

Вирни се горе