България празнува Деня на българската просвета и култура, на славянската писменост

България празнува Деня на българската просвета и култура, на славянската писменост

Днес България празнува Деня на българската просвета и култура, и на славянската писменост.

По повод празника в зала №1 на РДТ “Николай Хайтов” ще се проведе тържествен концерт от 10.30 часа, на който кметът ще връчи Годишните награди на Общината на изтъкнати дейци на образованието, науката, културата и журналистиката за 2014 година.

Светският празник за св. св. Кирил и Методий, който се развива като специфично българско явление, бележи началото си през Възраждането.

Началото на честванията от православната ни църква, която започва започва да организира училищни тържества на датата 11 май – църковния празник на светите братя.

Първи известия за празника намираме в “Христоматия славянского язика” от 1852г. на Неофит Рилски.

През 1857 г. денят на светите братя е почетен в българската църква “Св. Стефан” в Цариград, заедно със служба и за св. Иван Рилски. На следващата година, 1858г. този ден е отпразнуван и в Пловдив с тържествена служба в църквата “Света Богородица”, а след това учителят Йоаким Груев произнася вълнуващо слово за живота и делото на Кирил и Методий.

Денят на св. св. Кирил и Методий е един от първите официални празници на възродената българска държава, превърнал се в празник на цялостния духовен живот и днес, в светлината на традицията, 24-ти май обединява минало и бъдеще, за да обогати настоящето.

За официален празник 24 май е обявен с решение на 9-ото Народно събрание на 30 март 1990 г.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!!!

Вирни се горе