24 години след смъртта си прочутия родопски гайдар Стефан Захманов, спомените и музиката са живи

24 години след смъртта си прочутия родопски гайдар Стефан Захманов, спомените и музиката са живи

„Къщата ни в Соколовци винаги беше пълна с приятели и роднини на дядо и се чуваше гайдата му“, това си спомня внучката на прочутия родопски гайдар Стефан Захманов, който преди 24 години засвири с гайдата си на небето.

Стефан Захманов е роден на 14 декември 1903 година в село Долно Дерекьой (днес Соколовци). Един от старите майстори на родопската каба гайда, който прославил не само родното си село, а Родопите и България по света.

През 2013 година на Петровден в родното село на гайдаря откриват паметна плоча по повод 110-тата годишнина от рождението на именития гайдар Стефан Захманов. Плочата е подарена на селото от Сдружение „Родопски хайдути“.

Днес, гайдаря от Соколовци има трима наследници кръстени с неговото име, като единия му внук носи и трите му имена, той е част от гайдарски състав „101 каба гайди“.

Внучката му Стефка Анастасова-Чавдарова си спомня за дядо си, че е бил много строг, но в същото време добър и мил. „Къщата в Соколовци беше постоянно пълна с хора. На гости ни идваха известни народни певици, аз ги познавам от него, и Христина Лютова, и Валя Балканска, и много други. Големия му приятел и колега гайдаря Лазар Каневски, с който свиреха много и обикаляха по света. Много харесвах да ходя в Соколовци, защото беше весело. Имам страхотни спомени“, разказва една от внучките на Стефан Захманов.

Вирни се горе