230 кукери огласяха с чанове и тюмбелеци Широка лъка на Песпонеделник, който тази година съвпадна със Сирни Заговезни

230 кукери  огласяха с чанове и тюмбелеци Широка лъка  на Песпонеделник, който тази година съвпадна със Сирни Заговезни

230 кукери огласяха с чанове и тюмбелеци Широка лъка по време на традиционния празник Песпонеделник, който тази година съвпадна със Сирни Заговезни. Над 3 000 се стекоха в родопското село, за да гледат зрелищните маскарадни игри и как се гони злото. Най-малкият кукер беше на 5 години, който гони злото заедно с баща си. Има приемственост в тази традиция и се спазва от местното население, поясни ръководителят на песъците Стоил Калфов. В кукерската група на Широка лъка членуват само мъже, докато в чуждите състави участват и жени. Домакини бяха песяците от Широка лъка. Гостуваха още четири състава от Големо Бучино /Перник/, квартал Изгрев от Благоевград, с.Варвара /Пазарджик/ и с.Калчево /Ямбол/. Кметът на Широка лъка Васил Седянков, призова днес да си простим и да бъдем по-добри. Той пожела много настроение и весел празник на всички присъстващи на маскарадните игри.

Депутатът Д-р Даниела Дариткова поздрави жителите на селото и гостите и посочи, че живеем в Родопите, една от най-красивите планини на Европа и света и всеки ще усети нейната магия. Понеже спазваме традицията и българщината ще пребъде. „Нека си простим на Сирни Заговезни. И аз Ви моля от сърце за прошка, за да тръгнем заедно напред и направим България истинска европейска страна, децата ни да останат тук и да пребъдем”, каза депутатката и пожела на всички да се насладят на хубавите родопски традиции. Местните песяци символично заораха нивата, за да е плодовита годината. Най-интересната маска, която е уникална за широколъшките кукери е двойната. Тя датира от началото на 20 век и изобразява фронтовак, загубил краката си и носен на гръб от жена си. За втори път селото организира Песпонеделник като член на Федерацията на европейските карнавални игри. По традиция кукерите представяше Веска Бабаджанкова. Зрелищният празник уважи и секретарят на община Смолян Момчил Николов.

Организатори на маскарадните игри са читалище „Екзарх Стефан” и кметство Широка лъка, както и спонсори. Проявата е включена в програмата на община Смолян по повод 136-годишнината от Освобождението на България.

Вирни се горе