2230 лв. са нужни за издръжката на 4-членно домакинство в края на март

2230 лв. са нужни за издръжката на 4-членно домакинство в края на март

В края на първото тримесечие на 2016 година необходимите средства за издръжката на живота на човек от четиричленно домакинство (двама възрастни с две деца) е 557,55 лв. За да живее нормално – да се храни съобразно необходимите норми и да покрива задължителните си разходи за образование, здравеопазване и жилище, месечните доходи на това домакинство трябва да бъдат около 2230 лева. Това съобщи днес на пресконференция президентът на КНСБ Пламен Димитров, предаде БТА.

Димитров и експертът от Института за синдикални и социални изследвания (ИССИ) на КНСБ Виолета Иванова представиха актуални данни от наблюденията на ИССИ на потребителските цени и издръжката на живот в България към март 2016 год.

Дефлационните процеси в България продължават и през първото тримесечие на 2016 г., издръжката на живота отново отчита намаление с 0,5 на сто спрямо предходното тримесечие, а на годишна база с един процент по-малко, каза Димитров.

Под издръжката на живот са общо 5,7 млн. българи, което е 77,6 на сто от домакинствата в България.

Границата на абсолютна бедност е достигнала до 296,50 лв. на човек. Близо 30 на сто от домакинствата са с общ доход на човек под издръжката за бедните домакинства (до 296,50 лв.), или около 2,2 млн. души.

Близо 48% от домакинствата са с общ доход на човек от 296 до 558 лева (или около 3,4 млн. души). Тази група запазва относителна стабилност, както на тримесечна, така и на годишна база. Доходите за около една четвърт от тези домакинства обаче гравитират от 297 лв. до 390 лв., което означава, че са по-близо до издръжката на бедните домакинства и има риск отново да попаднат в тази група, коментира Пламен Димитров.

Делът на домакинствата с общ доход на човек над издръжката на живота плавно нараства и вече се задържа трайно около 22%, или около 1,6 млн. души. Това се обуславя от факта, че нараства търсенето на висококвалифицирана и качествена заетост, която е и по-високоплатена, посочват изследователите на КНСБ.

Средната работна заплата през 2015 г. е 894 лв., което означава номинален ръст от 8,8 на сто и реално покачване с 8,9 на сто, каза Виолета Иванова. В обществения сектор има увеличение с 4,8% и реално с 4,9 на сто, като е достигнато равнище от 930 лева. За частния сектор средната заплата е 880 лева.

Димитров допълни, че спрямо 2008 година има повече от 46% растеж на доходите, МРЗ е пораснала с близо 50%, а средната пенсия с една трета, но за същия период издръжката е пораснала с 21%, което изяжда половината от увеличението.

Президентът на КНСБ посочи, че внесените суми по влог в началото на 2008 и на 2009 година значително изпреварват изтеглените, но след 2010 година тази тенденция се обръща, като продължава и през 2014 и 2015 година. Българинът все по-често посяга към изтегляне на спестявания, за да покрие нормални нужди, допълни Димитров.

От КНСБ смятат, че е категорична необходимостта от стимулиране на вътрешното потребление чрез увеличаване на заплатите.

Вирни се горе