210 кукери от страната участват в маскарадния фестивал „Песпонеделник“ в Широка лъка

 210 кукери от страната участват в маскарадния фестивал „Песпонеделник“ в Широка лъка

Пет кукерски състава от страната ще вземат участие в кукерския фестивал „Песпонеделник“ в Широка лъка, който се провежда днес,на 3 март от 12.00 ч.

Участват състави от село Долен – Златоградска община, от Драгоданово и Трапоклово – Сливенско, и от Климент и Васил Левски – Карловско, както и от Широка лъка. Ръководителят на широколъшкия състав Стоил Калфов заяви, че празникът „Песпонеделник“ в Широка лъка се чества от незапомнени времена, като с известни прекъсвания е запазен и до днес. В състава на Широка лъка най-малкият кукер е на 5 години, а най-възрастният е около 40-годишен.

Още преди седмица кукерите след 17.00 часа обикаляха селото и гонеха злите сили и това е много атрактивно за гостите в селото,разказа кметът на село Широка лъка Васил Седянков и ръководителят на кукерския състав Стоил Калфов.

През седмицата в родопското село имаше и други прояви, посветени на Националния празник на България – 3 март.

Ученическа изложба под свода на читалището и концерт с рецитал на учениците от основното училище, учениците от музикалното училище и вокалните групи на пенсионерския клуб и на самодейците към читалището.Открита бе и постоянна изложба, разположена в една от залите на читалището, показваща в снимки миналото на селото и предмети на екзарх Стефан, които се съхраняват в читалището.

Днес празника започва в 10.00 ч. с поднасянето на цветя пред всички паметници в Широка лъка, а от 12.00 ч. е фестивалът „Песпонеделник“.

Вирни се горе