2050-а у нас - 3.5 млн. цигани, 1.2 турци, 800 хил. българи

2050-а у нас - 3.5 млн. цигани, 1.2 турци, 800 хил. българи

В 2050г. започва четвъртата българска държава, съставена основно от цигани, турци и екзотично българско малцинство, алармираха професори от Центъра за демографска политика. Според техни прогнози, базирани на официалните преброявания на населението досега, през 2050г. циганите у нас ще бъдат 3,5 млн, турците – 1,2 млн, а българите – едва 800 хил. души.

Тази картина ще стане реалност ако се запазят сегашните демографски тенденции и не се предприемат адекватни мерки. Ситуацията беше сравнена с Армагедон от проф. Петър Иванов. Той акцентира върху скритите опасни процеси, които се развиват в България и акцентира на акултуризацията на българите.

Етносът, който сега има мнозинство, загубва културната си идентичност – българите дори не наричат децата си с български имена, изтъкна проф. Иванов. Очертавайки дебългаризирането, той посочи разширяващото се присъствие на чалгата и навлизането в политиката на циганския манталитет – на тарикатство, кражби, безчестие.

Демографската криза поставя заплахи към националната и икономическа сигурност на България, предупреди проф. Петър Славейков. Застаряването и намаляването на населението и особено на българския етнос води до проблеми с работната сила и със социалните плащания, поставя въпроса за бъдещото политическо развитие на страната, подчерта той.

Циганите идват на Балканите през XV век и в днешно време, поради липса на адекватна политика в България, се превърнаха в цигански проблем, отбеляза проф. Трендафил Митев. По думите му циганският проблем сега е воденичен камък за България и ако до 20 години не бъде решен, страната ни ще се удави.

Циганската общност е най-динамично развиващата се и най-деградиращата. Тази общност сега стига векове надолу – на нива, на които никога не е била, посочи още професорът. Той припомни още, че проблемът е бил решен и то нелошо в България – „минавайки през Строителни войски, ромът имаше професия и самочувствие на равен на българина. На ромските деца се даваха дрешки и книжки, а не пари на майките да раждат", разказа проф. Митев.

Според прогнозите на центъра, българският етнос през 2075г. ще е от 500 000 души, а през 2100г – на 300 000. Същевременно, турците ще са 1,3 млн в 2075г, а в 2100г. – на 1,5 млн. Циганите от 5,5 млн. в 2075г ще станат 8 милиона през 2100г.

България е в състояние на национална катастрофа, коментира Костадин Костадинов. Според него демографските проблеми на страната са трета национална катастрофа – българският народ изчезва.

Вирни се горе