2010 година ще е най-тежката от икономическа гледна точка, прогнозира лидерът ба ОБТ

2010 година ще е най-тежката от икономическа гледна точка, прогнозира лидерът ба ОБТ

Г-н Петков бихте ли направили икономическа прогноза за 2010 година, имайки предвид бюджета и външноикономическото положение в света? 2010 година е третата поредна година откакто започна рецесията в България. Началото бе септември-октомври 2008 г. И по всички сериозни прогнози 2010 г. ще бъде най-тежката. Другите обещания бих ги нарекъл не сериозни разчети, а прогнозите, че след април и най-късно след лятото на тази година ще започне стабилизация и лек растеж са несериозни и непрофесионални. По-скоро те са за политическа употреба и имат за цел да успокоят населението и бизнеса, в случая визирам това, което казва доста често финансовият министър Симеон Дянков. Слава Богу, че днес премиерът Бойко Борисов в интервю, публикувано във в. „Стандарт", за първи път казва същото – 2010 година ще е тежка и не е тя през която ще започне дългоочакваното излизане от кризата. В случая той се позовава и на разговори и оценки, които е чул от неслучайни политически лидери като Меркел и Саркози. Ако моята версия се окаже по точна това ще означава, че през 2010 година първо ще се наложи актуализация на бюджета някъде в средата на годината поради неизпълнение на приходната част. Това е точно обратното на ангажиментите, които пое финансовият министър да се постигне добро изпълнение и равновесие в бюджета и от там да се намерят средства за повишаване на заплати, пенсии и социални плащания. Второ, България вече е навлязла в ликвидна криза. Това значи, че дупките в каналите в механизма на разплащане са запушени, бизнеса не се разплаща помежду си и държавата не плаща на бизнеса. Домакинствата и самозаетите около ¼ не плащат кредитите си в банките. При това положение трябва да се намерят и алтернативни източници на финанси, на ресурс, което ни води до третия елемент на разчетите за 2010 финансова година, а то е да се договори и вземе от Международния валутен фонд така наречените гъвкави кредитни линии в размер на около 10 милиарда долара или да се пусне държавен облигационен заем. Кое от тях да се избере е въпрос на сметки и надявам се на дискусии между достатъчно подготвени и независими експерти преди да се вземе политическото решение.

Симеон Дянков заяви днес пред БНТ, че очаква през пролетта все пак да излезем от кризата, като предвижда безработица над 11% в края на годината, как ще коментирате? Има явно разминаване на оценките на финансовия министър и на премиера относно кризата в страната. Прогнозата на Симеон Дянков е несъстоятелна. Премиерът заявява, че следващите три-четири месеца ще са най-тежките, което е вярно. Що се отнася за безработицата тук г-н Дянков е прав, защото има такава зависимост дори и да излезем от рецесия, ние вече ще сме в депресия, а тя продължава с години. Безработицата продължава да расте. Аз бих се доверил на онези прогнози на международни експерти, които смятат, че години наред ще има така наречения растеж без създаване на нови работни места, не случайно се говори за изгубено десетилетие, изгубено в смисъл за динамика, за подем и в производството и реализацията и в заетостта, така че България ще продължи минимум до края на мандата да се натъква и да не може да се справи с проблема за преход към нова устойчива безработица, работни места, които няма да могат да бъдат засегнати от каквато и да било криза в близките години, тъй като ще бъдат дадени във високотехнологични отрасли. Дали ще бъде 11-12 или 15 на сто в края на годината българската безработица, е въпрос на разчети. Имаме два вида статистика – на регистрирани и нерегистрирани безработни. Нерегистрираните при всички случаи, те ще са около 15 на сто след около година, година и половина.

Кои отрасли според Вас ще бъдат най-сериозно засегнати? Същите, които бяха ударени в началото, които за съжаление не се преструктурират, а няма и ясна стратегическа антикризисна програма. Това са транспорта, текстила и шивашката индустрия, това е една част от строителството, тъй като пътното строителство инфраструктурните проекти предполагам, че няма да бъдат спрени, но заедно с това започват да пропадат традиционни български индустрии, за които няма в момента друга алтернатива. Има други отрасли, които зависят и от конюнктурата, сега се надяваме алтернативните източници за енергия да дадат много силен тласък в инвестициите и в общия паричен баланс.

Но около бизнеса с алтернативни източници бяха повдигнати проблеми, заради изискванията с новата карта, която трябва да бъде направена, което според някои от бизнеса е преразпределение на пазара? Бизнесмени със стратегическо виждане, а такива в България има, са се ориентирали още преди няколко години и са инвестирали в този бизнес. България вече има потенциал за натрупване на така наречена “зелена енергия”- инвестиции във фотоволтаични проекти, във ветрогенератори, производство на биогаз. Отделно стои въпроса за не лошия воден ресурс и т.н. Но това до сега е ставало на базата на частна инициатива, спонтанни реакции на бизнесмени, които са решили да инвестират тук без това да е било основна сфера на тяхна дейност. Аз знам десетки проекти, които са начало на строителство или вече са пуснати в действие. Така че въпроса е как да се реализират. Слуховете или сведенията, че тук ще има преразпределение на бизнеса, според мен, не са точни, за проектите, за които е дадено разрешение и които са в действие няма как да се търси друго решение, вероятно става дума за от тук нататък. Но по-важния проблем е да се преразгледа от това правителство позицията на тройната коалиция, която твърдеше, че в този сектор от енергетиката България има минимални шансове и възможност. Дори когато поискаха да ни определят квота от 20% се молихме тя да бъде свалена на 16% от общия добив на енергия.

Каква е Вашата политическа прогноза за 2010 година? Тези, които смятат, че ГЕРБ ще падне от само себе си или с вот на недоверие това няма да стане, а и в момента няма готова алтернатива. Така че щом годината ще е икономически и социално най-тежка за страната, тя ще е такава и за правителството на ГЕРБ, то е по същество еднопартийно, но парламентарни избори не се задават. Предполагам, че още в средата на годината всички ще превключат на друга скорост, която ориентираме към президентските и местните избори, те са след по-малко от две години. Но при всички случаи 2010 е годината, когато на сцената ще се яви конкурентен проект на ГЕРБ. Не е негов враг, а по-добра алтернатива.

Ще може ли да конкретизирате? Все още е твърде рано.

Интервю на Калина Петрова

Вирни се горе