20-годишнина и храмов празник ще отбележи манастирът „Св. Пантелеймон“

 20-годишнина и храмов празник  ще  отбележи  манастирът  „Св. Пантелеймон“

На 27 юли /събота/ епархийският манастир „Св. Пантелеймон“ над Смолян ще чества тържествено 20-годишнината от освещаването на първата построена църква в манастира с патрон св. Великомъченик и целител Пантелеймон.

Светата божествена Литургия за храмовия празник ще започне в 9 часа, възглавена от викария на Пловдивски митрополит Николай Негово Преосвещенство Знеполски епископ Арсений. На клира ще пее митрополитският хор „Св. Апостол Ерм“ с диригент протопсалт Георги Радев.

По традиция ще се отслужи празничен водосвет и ще има благословена трапеза.

За поклонниците на храмовия празник в събота има осигурен безплатен транспорт. Автобусите ще тръгнат в 8 часа от Автогара в Устово и от Супера в Горно Райково и ще спират на всички спирки до манастира.

В навечерието на празника в петък от 18 часа в манастирската църква „Св. Пантелеймон“ ще бъде отслужена празнична Вечерня с Петохлебие.

Заповядайте! Нека заедно да възхвалим и да благодарим на свети Пантелеймон, живял в Никомидия през III век. Учил при знаменития лекар Ефросин. След християнско кръщение получил дара на лечителството и чудотворството. Поради силната си вяра в Христа свети Пантелеймон бил убит през 305 г. по времето на император Максимилиян след жестоки мъчения. Вместо кръв от тялото му потекло мляко.

Архиерейско наместничество – Смолян

Вирни се горе