18 юни се обявява за празник на Смолян с решение на общински съвет

18 юни се обявява за празник на Смолян с решение на общински съвет

С решение на Общински съвет – Смолян датата 18 юни се обявява и ще се отбелязва като празник на Смолян. Решението беше взето от общинските съветници след обсъждане на докладна записка, внесена от кмета Дора Янкова,съобщиха от пресцентъра на общината. В началото на тази седмица се проведе и обществена дискусия, организирана от председателя на Общинския съвет Иван Апостолов за датата, на която да се отбелязва празникът на града. Докладната записка, внесена от кмета, е подготвена след получено предложение от предходни кметове, представители на местната власт и други публични личности. В него те предлагат 50-годишнината от обединението на трите селища Смолян, Райково и Устово в един град да се отбележи по най-тържествен начин.

На заседанието на 20.05.2010г. Общинският съвет взе решението да се утвърди нов празник – 18 юни – рожденият ден на Смолян, който всяка година да се чества като празник на града.

Заедно с това ще продължи традицията на отбелязването на 21 октомври – денят на освобождението на Родопите от петвековното османско владичество, като празник на общината.

Вирни се горе