18 деца са ранени през изминалата учебна година в област Смолян

18 деца са ранени през изминалата учебна година в област Смолян

През изминалата учебна година, за периода 15.09.2012г. – 15.06.2013г. на територията на област Смолян при 13 пътнотранспортни произшествия са ранени 18 деца (2 от които – тежко ранени), убити няма. През предходната учебна година при 5 пътнотранспортни произшествия са ранени 6 деца, убити няма. От ранените по възрастови групи и вид участници в пътното движение: до 6 години – 2 ранени деца (на 3 и на 6 години) – като пешеходец и като пътник в автомобил; от 6 до 9 години – 1 ранено дете (на 9 год.) – като пешеходец; от 10 до 14 години – 3 ранени деца (на 12 год.) – две като пешеходци и 1 – като пътник в автомобил; от 15 до 18 години – 12 ранени деца, от които двама като пешеходци, едно като правоспособен водач на МПС и 9 като пътници в автомобили.

От възникналите 13 ПТП с пострадали деца, 9 са станали в населени места, а 4 – извън населено място. По общини: 8 ПТП с пострадали деца са възникнали в община Смолян, 3 – в общ. Мадан и 2 – в общ. Златоград. Най-честите причини за възникване на ПТП с пострадали деца са по вина на водачите на МПС – шофиране с несъобразена скорост и неправилно изпреварване.

ОД МВР – Смолян призовава водачите на МПС да проявяват повече толерантност на пътя, да шофират с изключително заострено внимание и съобразена скорост в районите на училища, детски градини и места, където има струпване на деца, да отдават предимство на пешеходците на пешеходните пътеки, за да не се допускат пътни инциденти с пострадали и убити деца.

Вирни се горе