178 произшествия за месец отчитат от пожарната в Смолян

178 произшествия за месец отчитат от пожарната в Смолян

През месец февруари 2012 година на територията на област Смолян са регистрирани общо 178 произшествия, от които 37 пожара, 8 пъти е извършена аварийно-спасителна дейност и 116 пъти е оказвана техническа помощ. Регистрирани са и 10 лъжливи обаждания, съобщиха от Пожарна безопасност и защита на населението”.

От възникналите пожари, 9 са с нанесени щети и 28 – без щети. При пожарите няма загинали и пострадали граждани. Основно пожарите са в жилищни сгради, другите – в комини на жилищни сгради.

Най-много произшествия са възникнали в РС Смолян – 33, в Златоград – 19, РС Пампорово – 13, Рудозем – 11 и т.н.

Група “Спасителна дейност” е участвала в ликвидирането на 69 произшествия, отчетоха още от пожарната. Голяма част от ликвидираните произшествия са свързани с усложнената метеорологична обстановка – обилни снеговалежи и ниски температури.

В края на отоплителния сезон се наблюдава тенденция за увеличаване броя на възникналите пожари в непочистени комини, които в някои случаи се разрастват и предизвикват сериозни материални щети.

Областно управление “Пожарна безопасност и защита на населението” Смолян призовава гражданите да спазват правилата за пожарна безопасност. Да се съобразяват с подаваната информация за метеорологичната обстановка и да изпълняват даваните указания.

При пожари и други опасности, в които се застрашава живота на хората, звънете на телефон 112, призоваха от пожарната.

Вирни се горе