160 лв. глоба, ако откажете да бъдете преброен

160 лв. глоба, ако откажете да бъдете преброен

160 лв. е глобата, която ще отнесе всяко лице, отказало да се преброи. Преброяването е регламентирано със Закон, затова има и санкция. Информацията съобщи за Smolyannews.com Николай Славов – началник отдел „Статистически изследвания“ – Смолян към ТСБ – Юг. Електронното преброяване стартира на 22 януари и ще продължи до края на месеца. От 1 февруари тръгват преброителите, които ще обходят домовете. При електронното преброяване хората ще получават код, който трябва да предадат на преброителя, при посещението му. „По време на преброяването преди 10 години около 40 % направиха това електронно, сега, предвид факта, че почти всички работим с електронните технологии, очакваме повече“, каза Славов. Той обясни, че хората нямат право да откажат достъп на преброител в домовете им, защото е законово регламентирано и ще им бъде наложена санкция. „Преброяването е важно. Всички управленски решения се вземат на базата на това изследване. Освен това оттук нататък, за 10 години напред, НСИ ще прави изследвания на базата на тези данни“, каза още шефът на статистиката в Смолян. Резултатите от преброяването трябва да станат ясни през юни или юли следващата година.

Припомням, че от 15 септември тече набирането на преброители и контрольори. Срокът за подаване на заявленията е до края на месец октомври. Кандидатите трябва да имат минимум средно образование, да не са осъждани, за предпочитане са хора, които работят в администрацията, студенти, икономисти. След като изтече срокът за набиране на преброителите, областните комисии ще направят подбор. Следва обучение и сключване на граждански договор с НСИ. „За тази дейност наетите хора ще получават и заплащане – 0,70 лв. за регистриране на сграда, 1 лв. за жилище, 2,50 лв. за преброяване на лице. Един контрольор ще получава 70 лв. на контролен район“, обясни Николай Славов.

За нашата област са необходими 542 преброители и 174 контрольори. Община Смолян е разделена на 105 контролни района с 45 контрольори и 254 преброителни участъка, с 213 преброители.

Вирни се горе