150 души се включиха в Световния ден на ходенето в Смолян

150 души се включиха в Световния ден на ходенето в Смолян

150 души се включиха в Световния ден на ходенето в Смолян, преминал под егидата на кмета Николай Мелемов

За пореден път и в Смолян беше отбелязан Световният ден на ходенето – 6 октомври. Около 150 ученици, учители, представители от община Смолян и спортни клубове се включиха в инициативата. Стартът на похода даде зам.-кметът Марин Захариев, който припомни значението на проявата, която е част от календара на Международната асоциация „Спорт за всички”. Захариев заяви, че инициативата преминава под егидата на кмета Николай Мелемов, а ходенето може да се практикува от всеки – свободно, навсякъде, по всяко време и не изисква финансови средства. Походът започна от пространството пред бившето кино „Дружба” и продължи до местността „Балиева вода”. Там се проведе томбола и спечилите получиха 22 тениски от Международната асоциация „Спорт за всички”. Община Смолян осигури вода за участниците в проявата,съобщи Виолета Филипова-пресцентър на община Смолян.

Световният ден на ходенето се провежда ежегодно в целия свят от 1992 година, когато на 7 юли в Бразилия, под председателството на световноизвестния футболист Пеле по улиците на Рио де Жанейро излизат 250 000 жители на града, между които са вицепрезидентът на САЩ Ал Гор, голямата американска актриса Шърли Маклейн и други видни личности.

В България се провежда ежегодно от 1993 година в цялата страна.

Проявата цели популяризирането на ходенето като ефективна и лесна за практикуване двигателна активност за всички и като великолепна възможност за участие на хора от третата възраст и хора в неравностойно положение, уточняват от Международната асоциация „Спорт за всички.”

Вирни се горе