139 бивши агенти на ДС искат да са депутати

139 бивши агенти на ДС искат да са депутати

Най-много бивши агенти и щатни служители има в листите с кандидати на Движението за права и свободи и Българската социалистическа партия, няма агенти при “Синята коалиция” и “Зелените”. Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към “Държавна сигурност” (ДС) и разузнавателните служби на Българската народна армия (БНА) обяви имената на 139 кандидати за народни представители, работили за службите. Проверени са били 3234 души от кандидатдепутатските листи, а 1163-ма не подлежат на проверка.

Сред партиите, издигнали кандидати, чиито имена са посочени в списъка, са “Атака”, “Българска лява коалиция”, ГЕРБ, ДПС, “Коалиция за България”, “Лидер”, НДСВ, “Ред, законност и справедливост”, “Социалдемократи”, Съюз на патриотичните сили “Защита” и др.

Както и при предишни подобни проверки, най-много бивши агенти и щатни служители има в листите с кандидати на Движението за права и свободи и Българската социалистическа партия. Партията на Ахмед Доган е издигнала 25 души, сред които е и той самият, “Коалиция за България” – 14, “Ред, законност и справедливост”, – 9 души, “Лидер” – 6, ГЕРБ и НДСВ – по 5, “Атака” – 4. Няма бивши агенти и служители на службите в листите с кандидати за народни представители на “Синята коалиция” и “Зелените”.  Повечето имена са обявявани по-рано при други проверки. Има и нови.

Необявявани досега са още четирима от кандидатите на левицата. ГЕРБ издига петима агенти на бившата Държавна сигурност за кандидат депутати.

Вирни се горе