12 години от атентата на 11 септември

12 години от атентата на 11 септември

Днес се навършват 12 години от атентатите на „Ал Кайда" в САЩ, причинили срутването на двата небостъргача на Световния търговски център в Ню Йорк, разрушаването на част от Пентагона и падането на пътнически самолет край Шанксвил, Пенсилвания.

Жертвите са 2 974 души, без терористите: 246 – на четирите самолета (от които няма оцелели), 2 603 – в кулите в Ню Йорк и на земята, 125 – в Пентагона. Други 24 души са обявени за липсващи. С изключение на 55 военни, убити в Пентагона всички останали жертви са цивилни лица. Сред загиналите има представителите на повече от 90 държави.

411 служители на спасителните служби, които се отзовават на сигналите, загиват, докато се опитват да спасят хората и да ограничат пожарите.

В САЩ ще се състоят много възпоменателни церемонии в памет на жертвите. Американският президент Барак Обама, заедно с министъра на отбраната Чък Хейгъл и началника на Обединения щаб на Въоръжените сили на САЩ генерал Мартин Демпси ще вземат участие в церемонията в Пентагона, заедно с роднини на жертвите.

Вирни се горе