2 май: Днес Православната църква чества Борисовден!

2 май: Днес Православната църква чества Борисовден!

1150 години от Покръстването на България

На 2 май православната църква чества паметта на покръстителя на българския народ Св. Цар Борис. През 864 г. се покръства в Плиска с целия си род и получава християнското име Михаил. Християнството става официална религия в българската държава.

Цар Борис постига международното признание на автономна Българска архиепископия под върховенството на Цариградската вселенска патриаршия (4 март 870). Има голям принос за просвещението на българското общество.

През 886 г. Борис-Михаил приема учениците на Кирил и Методий и създава Охридската и Преславската школи. След смъртта му през 907 г. е канонизиран за светец и е удостоен с царска титла.

В Плиска държавният глава Росен Плевнелиев ще открие тържествата за отбелязване на 1150 години от Покръстването на българите, която ще се състои под негов патронаж. Варненският и Великопреславски митрополит Йоан ще отслужи благодарствен молебен в Голямата базилика в Националния историко-археологически резерват „Плиска".

Празнични служби за Борисовден ще има и във всички храмове в страната.

Православният свят почита днес и Свети Атанасий Велики. Като епископ на град Александрия той се включва активно в борбата срещу арианската ерес в християнството. Църквата го чества два пъти – в деня на смъртта му – 2 май, съвместно със Св. цар Борис и на 18 януари (Атанасовден).

Вирни се горе