105 години от Освобождението на Родопите

105 години от Освобождението на Родопите

На паметния за Смолян 21-ви октомври, областният управител Недялко Славов се поклони пред подвига и саможертвата на героите, по случай 105-годишнината от Освобождението на Родопите.

На връх Средногорец, известен като Родопската Шипка, и пред паметника на легендарния полк.Владимир Серафимов, командвал 21-ви Средногорски полк, цветя и венци бяха поднесени от името на заместник министър-председателя Валери Симеонов, от Областния управител на област Смолян Недялко Славов, от евродепутатът Владимир Уручев, от кмета на община Смолян Николай Мелемов, от народни представители от Смолянска област, директори на общински и държавни институции, политически сили, училища, детски градини, граждани и общественици. Министър-председателят на Република България г-н Бойко Борисов изпрати поздравителен адрес по повод Празника на Смолян и 105-годишнината от Освобождението на Родопите. Сред официалните гости на тържествата беше и народният представител от Парламентарната група на Обединени патриоти Александър Сиди.

Тържествената проверка-заря беше кулминацията на празничната програма. „Имам високата чест, като представител на Българското правителство, да ви приветствам по случай празника на Смолян и да отправя своите най-добри пожелания от свое име, от името на нашият министър-председател и правителство, за здраве, лично щастие, просперитет и благоденствие към всички вас!“, областният управител Недялко Славов приветства кмета на община Смолян, председателя на общински съвет и общинските съветници, представителите на Българската православна църква, народните представители от Българския и Европейския парламент, ръководството и военнослужещите от Българската армия, гражданите и гостите на Смолян.

„105 години изминаха от онзи славен миг, в който на връх Средногорец, противно на всякаква логика, правила и заповеди, предците ни се пребориха за така желаната свобода. Свобода, в името на която паднаха жертви хиляди българи, независимо от тяхната религия, но водени от общите си родови корени и с ясно изразено българско самосъзнание. От тогава в Родопа планина живеем като пълноправни българи в пределите на нашата родина България.

Прекланяме се днес пред паметта на доблестните мъже, ръководени от полковник Владимир Серафимов, и всички знайни и незнайни войни, пролели кръвта си за свободата на Смолян и Родопите. Тези герои дадоха съществен принос днес ние да сме свободни, да сме спокойни за нашето бъдеще и нашите деца, да сме независими в своите действия, избор, разсъждения, да имаме и изказваме собствено мнение!“

Славов обърна внимание, че всичко това не трябва да отмества встрани патриотизма, националното ни самочувствие и идентичност, които трябва да браним. „И това дължим на тези, които днес почитаме, дължим го като своеобразно продължение на подвига и жертвоготовността на предците ни, които жадуваха свободата на България и умираха без колебание за нея!“

Областният управител каза, че именно годините свобода, наред с усилията на поколения родопчани, са дали възможност Смолян да се развива и днес да бъде един красив, благоустроен, достъпен европейски град. „Град, в който духовността и културата са на почит! Град, с будни и изискващи жители, град, чийто просперитет ни налага да се обединяваме и да загърбваме собствените си амбиции, политически различия и излишен егоизъм!“ Той отбеляза, че свободата днес има други измерения и те се изразяват в спокойствието и сигурността, в почитането на ценностите и родовата памет. „Наш дълг е да се обединим и заедно, на базата на консенсуса и с градивен диалог, а не с безпринципно противопоставяне, да решаваме важните въпроси за Смолян и България.

В празничен ден като този, в който честваме 105 години от освобождението, си даваме равносметка колко ценни са националната свобода и независимост – неща, които в ежедневието си приемаме за даденост, но които ни натоварват с голяма отговорност в поведението ни и посланията ни! И считам, че само с достойно поведение всеки ден, на всеки един от нас, е начинът наистина да почитаме героите, дали живота си за свободата ни. Не е достатъчно само да свеждаме покорно глава пред паметниците им в празничния ден! Тяхната саможертва се осмисля и от делата на поколенията, идващи след тях. Затова наш дълг, като продължение на техния пример, е да полагаме непрестанни усилия за да осигурим децата ни да растат в проспериращи Родопи, в уредена европейска България!“, каза в заключение Славов, като честити на всички Празника на Смолян и 105-та годишнина от Освобождението на Родопите.

Вирни се горе