103-годишният дядо Тома от Смолян: Наведнъж всичко не може да стане

103-годишният дядо Тома от Смолян: Наведнъж всичко не може да стане

Родопите са майка на дълголетници и столетници. Само преди дни дядо Тома от Смолян отпразнува 103-тия си рожден ден, разказва bTV.

Възрастният мъж е в добро за възрастта си здраве. Не чува добре, болят го ръцете и краката, но за рождения си ден отново спретва качамак за любимите си хора.

„Те станаха много годините, я не вярвах, че ще изкара тези години, 103 години”, казва той.

Дядо Тома е родом от село Пещера. Постигнал всичко с много труд в живота си. Още от малък поема грижата за домакинството в свои ръце, защото баща му починал. Грижил се за нивите, а стадото водил на паша в Беломорието.

Столетникът е бил огняр, охранител, участвал е в строителството на язовир Батак, изградил е и къща в Смолян. Доволен е от живота, защото се радва на седем внучета и четири правнучета. Най-малката – Мария, зарадва всички с появата си на бял свят на сто и третия празник на дядото.

Дядо Тома най-много обича мляко и постни гозби, а в качамака да има повечко масло. Не преяжда обаче никога. Дъщеря му казва, че от него само можем да се учим.

„Той идва, ние ходим, не го оставяме сам. Винаги е доволен от нас. И само вика: Добре, че си дъщеричке тук до мене близо, да имам къде да отида”, разказва дъщеря му Мария.

Зет му твърди, че дядо Тома е много спокоен човек и никога не повишава тон.

„Най-хубавият човек. Винаги е много принципен. За труда – да ти посее картоф, да ти посее фасул, лично той си ги сее. Събере картофи, изкара ги сложи ти да се опекат и носи, вика: Ето моя обяд, от мен”, разказва Слав Камбуров.

„Годините, нали знаеш, неусетно минават, една след друга и една след друга и оооп – 100 годни. Мислил ли съм аз че ще изкара 100 години при тая тежка работа. Ама колкото и да е минаха. Станахме столетници”, казва дядо Тома.

А заръката на столетника, за да стигнем неговата възраст е да намалим малкото темпото в ежедневието си, защото „наведнъж всичко не може да стане”.

Вирни се горе