„101 каба гайди“ с голям концерт в НДК за 15-та си годишнина

 „101 каба гайди“ с голям концерт в НДК за 15-та си годишнина

Гайда до гайда… и така над 200 гайдари ще се качат на сцената на зала 1 в НДК за юбилеен концерт през октомври. От шест до седемдесет годишни, закърмени с родопския фолклор и традиции, всички те обичат, съхраняват и популяризират родопската каба гайда и нейното автентично звучене. На 11 октомври най-големия гайдарски състав „101 каба гайди“ ще отбележи 15-та си годишнина. Този път с голям концерт в София. „Ще представим автентичен родопски фолклор, като в основата на двучасовия концерт ще бъде каба гайдата. Ще свирим на живо в НДК“, каза Никола Марковски – продуцент на състава. В това начинание всички са заедно, и малки и големи. Родителите на децата от школите също ги подкрепят. Концертът е на 11 октомври от 19.30 часа в зала 1 на НДК. Билетите са от 15 до 30 лв. и могат да се закупят в мрежата на ticketportal, а също и чрез НДК – на касата или онлайн и съответно да бъдат изпратени до адрес. „Хората, които ще дойдат на концерта, ще чуят истинското, родопското, автентичното. Ние пък по този начин продължим мисията си – да популяризираме гайдата“, добави Марковски.

Гайдарският състав „101 каба гайди“ е създаден на 1 ноември 2004 година към читалище „Христо Ботев“ в Смолян. Започва съществуването си като една малка гайдарска група от десетина човека, обединени от Костадин Илчев – бай Диньо. „Много бързо съставът стъпи стабилно и постепенно започна да се увеличава“, каза ръководителят Костадин Илчев. Днес, 15 години по-късно съставът наброява над 150 човека. 110 от тях са децата в ДГС „Апостол Кисьов“, а възрастните са 40 човека. Преди известно време се сформира и женски гайдарски състав с 13 гайдарки. „За 15 години можем гордо да заявим, че сме най-големия гайдарски състав. Искаме всички да сме заедно, а бай Диньо е този, който ни събира и обединява. Той е нашият авторитет“, отбеляза Никола Марковски.

15-годишнината на ГС „101 каба гайди“ ще бъде отбелязана и в Смолян с концерт на 2 ноември в РДТ „Николай Хайтов“, а предпремиерата на част от голямата изява в НДК ще се състои на 14 септември в Стойките, по време на Гайдарския събор „Апостол Кисьов.

https://www.smolyannews.com/video/101-kaba-gaydi-s-golyam-kontsert-v-ndk-za-15 - ta-si-godishnina

Вирни се горе