101 Алпийски батальон ще бъде трансформиран в полк

101 Алпийски батальон ще бъде трансформиран в полк

101 Алпийски батальон ще бъде трансформиран в полк. Тава е предвидено в приетия от МС План за развитие на въоръжените сили до 2020г.

Във връзка с предстоящото разглеждане в Комисията по отбрана на Програмата за развитие на отбранителни способности на въоръжените сили на Република България 2020 и за определяне на числеността на въоръжените сили, внесено от Министерски съвет, областният управител Недялко Славов изпрати писмо до кабинета на министър-председателя и Министерството на отбраната с мотивирано искане за трансформирането на 101 Алпийски батальон в полк, което беше удовлетворено. Това се предвижда да се извърши на два етапа до 2018 година.

Пред журналистите на състоялата се днес пресконференция, областният управител Недялко Славов коментира: „Искам да отбележа, че за постигането на това сме работили на политическо ниво много тясно с д-р Дариткова, като депутат, и с г-н Мелемов в качеството му на областен координатор на ПП ГЕРБ за политическата подкрепа на ГЕРБ по този въпрос. Зарко Маринов положи усилия за положителната политическа позиция на Реформаторския блок. Петър Кадиев, като народен представител от нашия регион, допринесе за положителната позиция на АБВ и подсигури подкрепата на ген.Михов, който е председател на Комисията по отбрана в Парламента.Това е блестящ пример, как като се обединят формациите, могат да постигнат добри резултати.”

Формирането на 101 Алпийски полк ще допринесе за икономическото и демографско развитие на област Смолян. По-голямото формирование ще спомогне за откриване на нови работни места, които ще спрат намаляването на населението и ще задържат младите хора в региона, както и ще се ограничат миграционните процеси.

Вирни се горе