10 заглавия от програмата на Родопи филм фест 2021 могат да бъдат гледани безпатно онлайн

10 заглавия от програмата на Родопи филм фест 2021 могат да бъдат гледани безпатно онлайн

Организаторите на фестивала удължиха срока за гледане на филмите до 11 октомври

Специална селекция от филми от фестивала може да бъде гледана безплатно вече до 11 октомври в платформата на Festival Scope – https://www.festivalscope.com/page/rhodope-international-film-festival/. Филмите са достъпни за цялата страна и са с български субтитри.

ФИЛМИТЕ

Кой се страхува от Алис Милър

Швейцария, 2020

режисьор: Даниел Хoвалд

Авторът на бестселъра „Драмата на талантливото дете“ и прочут защитник на правата на децата, д-р Алис Милър е един от най-известните психотерапевти в света. След смъртта ѝ през 2010 г. обаче, синът ѝ Мартин започва да разказва неговата собствена, неочаквана история.

Нейните майки

Унгария, 2020

режисьори: Ася Дер и Сари Харагоникс

Съкровена история за любовта и свободата. Една двойка се бори с хомофобията във все по-радикализираната Унгария, докато се опитват да създадат семейство, да осиновят дете и да преоткрият себе си като майки.

Тайният живот на Вера

България/Финландия, 2019

режисьор: Тонислав Христов

Една жена се изправя срещу демоните в миналото си, благодарение на необичайна терапия – ЛАРП (от английското Live Action Role Playing) – ролеви игри на живо.

And-Ek Ghes

Германия, 2016

режисьори: Филип Шефнер и Колорадо Велку

And-Ek Ghes означава “един добър ден” – рефренът на песен, в която млад мъж обещава на любимата си щастливо бъдеще в Берлин, ако любовта й е достатъчно силна, за да го последва.

Реки без мостове

България, 2013

режисьори: Кристина Грозева и Петър Вълчанов

Село Динково се намира в Европа, но освен знамето на ЕС, което виси на кметството, нищо друго не подсказва, че мястото има връзка с европейската цивилизация. Две момчета растат в този разпадащ се свят, но те като че ли не забелязават разрухата около себе си, заети с по-важни неща, като да търсят отговор на въпроса защо реките наоколо нямат мостове.

Пианоокеан – под западното небе

Франция, 2020

режисьори: Пиерик & Ан-Лиз ЛьоПелек

Едно световно музикално турне с платноходка и пиано. Възможно най-бавното турне, изпълнено с поезия, човешки истории и звуци, като опозиция на все по-ускоряващия се свят, в който живеем.

Ято птици близо до пистата

България, 2021

режисьор: Мирослав Христов

Летището не събира само пътуващите, посрещачите или летищния персонал, а привлича и хора, които пътуват с поглед, т.нар. „плейн спотъри“, чието хоби е наблюдението и заснемането на самолети. Привлича също и птици, които се съревновават със самолетите по свобода на полета.

Блокът на смелите

България, 2019

режисьор: Божина Панайотова

София, 13 юни 2014г. Като всеки ден, Иван се връща в сградата, от която е изгонен, за да храни своите “деца” Сара и Гиги – две бездомни кучета, които все още живеят там. Но кучетата са изчезнали. Иван поема отчаяно пътешествие в търсене на кучетата из София.

Евридика

Франция, 2021

режисьор: Лора Шишманов

В сърцето на Родопите, там където е царството на Орфей, се крие малко село с дълбоки традиции. От десетилетия, жените са тези, които се грижат за опазването на обичаите и ритуалите, което превръщат в своеобразна форма на независимост.

Преди края

България, 2020

режисьор: Елдора Трайкова

Последните дни на село, което скоро ще бъде заличено от картата, защото под него се намират залежи от въглища, необходими за работата на няколко ТЕЦ на територията на промишления комплекс “Марица – Изток”. Какво вълнува неколцината жители на селото, които още не са го напуснали, как си представят своето бъдеще, докато багерите разрушават къщите им.

Вирни се горе