Започва пролетната студентска кампания за доброволно кръводаряване

Започва пролетната студентска кампания за доброволно кръводаряване

Днес, 28 март започва пролетната студентска кампания за безвъзмездно и доброволно кръводаряване. Тя се организира от Националния център по трансфузионна хематология и МЗ, с подкрепата на БЧК. Кампанията ще продължи до 22 май, съобщиха от пресцентъра на здравното министерство. По време на кампанията ще се проведат над 45 акции за кръводаряване в 20 висши учебни заведения. През 2011 г. 1743 студенти подкрепиха кръводарителските кампании. За сравнение през 2009 г. техният брой е бил 1228.

До 29 март продължава и кампанията „Хайде с нас и твоята кръв е важна!” за насърчаване на доброволното и безвъзмездно кръводаряване сред навършилите 18 години ученици в столицата. От началото на тазгодишната кампания досега над 220 ученици и преподаватели от десет столични училища заявиха желанието си да станат кръводарители.

Продължава и подготовката за традиционната кампания „Запалете свещичка, подарете живот!”, която тази година ще стартира на 8 април – Цветница. Основната цел на тези кампании е да се популяризира значимостта на безвъзмездното и доброволно кръводаряване, което е от изключителна важност за осигуряване на достатъчни количества кръвни продукти. Тези продукти са особено необходими при лечението на остри кръвозагуби, тежки изгаряния, планови и спешни операции, злокачествени заболявания, трансплантации, както и при хемофилии и хемолитични анемии.

Потребността от кръв при всеки един случай е специфична и варира между 1 до 10 литра. Данните на НЦТХ показват, че нуждата от кръвни продукти у нас се увеличава с всяка измината година с около 10%. Подобна е тенденцията и в световен мащаб. Затова кръводаряването е изключително важен и хуманен акт. Без него не би било възможно спасяването на човешки живот. Благодарение на проведените през миналата година инициативи се запазва тенденцията за увеличаване на броя на кръводарителите. През 2011 г. 163 816 души са дарили кръв, докато през 2000 г. те са били 148 449. Благодарение на това са дарени 83 700 л. кръв, които са преляти на нуждаещите се ранени и болни, обясниха от министерството. Амбицията на МЗ и Националния център по трансфузионна хематология е кръводарителите да бъдат поне 185 000 на година.

Вирни се горе