Започва подготовка за Национален лекарски протест

Започва подготовка за Национален лекарски протест

На 18.02.2013 год. се проведе разширено заседание на УС на РЛК Смолян с участието на представители на асоциациите на ОПЛ, Доболнична специализирана помощ и Болнична помощ,съобщиха от РЛК в Смолян.

На извънредния 56-и събор БЛС не се подписа НРД 2013 г., като за неподписването гласуваха 250 делегати. Основните мотиви за този акт бяха наличието на неадекватни решения за работата и финансирането на системата в здравеопазването през 2013 г. На практика текстовете на последвалите решения на Надзорния съвет на НЗОК доказват правотата на делегатите на Събора.

На 8 и 9.02.2013 г. УС на РЛК Смолян беше домакин на провеждането на заседания на УС на БЛС и Националния съвет на БЛС.НС на БЛС взе редица конкретни решения за действията, които трябва да бъдат предприети както на национално така също и на регионално ниво.

Най- важното решение на НС на БЛС всъщност е започване на подготовка за Национален лекарски протест, след като в рамките на 2 месеца бъдат извървяна всички възможни действия от срещи, разговори и др. с институциите, имащи отношения към поставените проблеми.

След извършеният анализ на Решения № РД-НС-04-3/14.01.2013 и № РД-НС-04-8 от 31 януари 2013 г. на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса, касаещи правилата за работа на Лечебните заведения през 2013 г. в различните нива на здравна дейност в област Смолян се наложиха следните изводи и произтичащи от тях решения на УС на РЛК Смолян.

Мотиви за взетите решения:

Заложените механизми на административна регулация на дейностите на ИМП през 2013 г.са в нарушение на редица нормативни документи, закони , в т.ч. и на Конституцията на РБ.

  1. Спазването на тази регулация довежда до нарушение на „ Медицинските стандарти” по съответната клинична специалност, които са обнародвани в ДВ и са задължителни за дейността на всеки лекар, а също така са посочени и като основен документ за изработване на НРД.

2.Спазването на тази регулация води до невъзможност да бъде предоставен в пълен обем основния пакет от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК по наредба №40 издадена от Министерството на здравеопазването за всеки ЗОЛ.

3.Спазването на тази регулация създава реални условия за забавяне на диагнози и лечение на пациентите, което е в пряка връзка със създаването на условия за т.н. „ системни лекарски грешки”! В крайна сметка това застрашава живота, здравето и работоспособността на всеки българин!

Решения на УС на РЛК-Смолян:

I. По организацията за защита правата и професионалните дейности на ИМП:

  1. Препоръчваме на всички изпълнители на медицинска дейност и Лечебни заведения –договорни партньори на НЗОК да подпишат Допълнителните споразумения в частта за Регулативните стандарти с „ особено мнение”, на база посочените по-горе мотиви.

  2. Въпреки ,че към 18.02.2013 г. РЗОК не е предоставила официална информация за РС за първо тримесечие на 2013 г. направеният конкретен анализ доказва наличието на драстично намаляване на РС в доболнична помощ към момента с около 30-35 %. Необходимо е всички ИМД да подадат заявления за отпускане на допълнителен РС до 10.03.2013г./ съгласно последната устна информация от РЗОК/.

  3. Процесът на получаване на РС, изразходването им и последващите действия да бъде прозрачен за пациентите чрез подробна и достъпна информация:

отпуснатият РС за даденото тримесечие да бъде поставен на такова място в Лечебното заведение, за да бъде достъпен за пациентите;

Подадените заявления за допълнителен РС също да се поставят на достъпно място за информация на пациентите; При възникнала необходимост от спиране на някои от дейностите на Лечебните заведения поради изчерпан РС, ИМП писмено да информира РЗОК, РК на БЛС и в подходяща форма – пациентите;

За реализиране на тези действия УС на РЛК Смолян ще изработи унифицирани бланки и ще ги предостави на ИМП.

II. Решения и предложения по същността на Решение № РД-НС-04-3/14.01.2013г. на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса:

1.чл. 8, ал.3 който гласи: „Неусвоените брой/стойности за СМД и МДД от ИМП от предходното тримесечие не могат да бъдат усвоени през текущото тримесечие” да бъде коригиран: „Неусвоените брой/стойности за СМД и МДД от ИМП от предходното тримесечие могат да бъдат усвоени през следващото тримесечие”.

2.чл.8, ал.4, който гласи: „Всяко тримесечие изпълнителите могат да превишават с 15 процента определените им брой/стойност за СМД и МДД, но са длъжни да компенсират надвишението през следващото тримесечие. Не се допуска превишение през четвърто тримесечие” да бъде коригиран: Да се възстанови и възможността от 2012г. за превишаване с 10% без компенсиране.

3.чл.9 – да отпадне; Да остане старият текст от 2012г. за отпускане на допълнителни РС на ниво РЗОК; Да бъдат цитирани конкретни срокове както за подаване на заявления, така и за получаване на отговор по тези заявления.

  1. чл. 13 – да отпадне като цяла.

III.Основни предложения към УС на БЛС:

По-голямата част от текстовете в Решенията на Надзорния съвет на НЗОК са без правно и нормативно основание и са създадени с единствената философия за реализиране на икономии от НЗОК, за сметка на дейността на Лечебните заведения в доболнична и болнична помощ.

Считаме, че няколко от текстовете в Решение № РД-НС-04-3/14.01.2013г. на Надзорния съвет на НЗОК имат пряко отношение към здравето и живота на пациентите. Те създават нормативно-административни условия за допускане на „системни лекарски грешки”.Считаме, че тези текстове трябва да бъдат предоставени на независима и политически недоминирана институция за разглеждане. Във връзка с това е необходимо за тяхното решаване да бъде ангажирана институцията на Омбудсмана на РБ чрез УС на БЛС. Възлагаме на УС на БЛС да внесе предложенията:

  1. Да отпадне регулацията на острите случаи в доболнична помощ. На този етап да остане регулация на диспансерна дейност.

  2. Да отпаднат правилата за прогнозни бюджетни стойности по КП за всяко едно лечебно заведение В Болнична помощ.

Възлагаме на УС на БЛС да изиска в спешен порядък от Министъра на здравеопазване да бъдат обнародвани в ДВ „ Правилата за добра медицинска практика”.

Вирни се горе