Започва имунизации срещу грип в Смолян

Започва имунизации срещу грип в Смолян

В Имунизационния кабинет на РЗИ – гр. Смолян, бул. “България” № 26 започна имунизацията срещу сезонния грип. Всеки работен ден от 09.00 ч. до 12.00 ч. и от 13.00 ч. до 16.00 ч. гражданите могат да се имунизират с предварително закупена от тях ваксина. Цената на манипулацията е 2 лв. Месеците октомври и ноември са най-благоприятни за имунизация, тъй като заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания е сравнително ниска. Периодът е подходящ и предвид необходимостта от около 20 дни, за да може организмът да си изработи специфичните защитни антитела срещу заболяването, обясниха от здравната инспекция.

Борбата с грипа е трудна поради високата възприемчивост на населението към това заболяване, бързината на разпространение вследствие на лесния механизъм на предаване на инфекцията ( чрез кихане, кашлица или при говор ) и изменчивостта на грипния вирус. Специфичната профилактика чрез своевременна имунизация с противогрипни ваксини е най – ефикасната мярка за предпазване от тази тежка инфекция. Противогрипните ваксини се произвеждат ежегодно и са съобразени с циркулиращите грипни щамове. Според Световната здравна организация тази година грипните заболявания ще бъдат предизвикани от щамовете от тип А „Калифорния” и „Хонг Конг” и „Брисбейн” – тип В. Трите щама са включени в състава на новите противогрипни ваксини.

Имунизацията се препоръчва за малките деца с неукрепнал имунитет, за възрастните и за хронично болните, които са и най-рисковите групи от гледна точка на възможните усложнения от заболяването. Препоръчителна е също за хората, работещи в здравеопазването и обществения сектор, както и за тези с професии, свързани с повишен брой контакти – лица в организирани колективи, ученици, студенти, лица живеещи в общежития, посещаващи детски заведения и др.

Вирни се горе