За втора поредна година РЗИ – Смолян организира безплатни прегледи по повод Световния ден на сърцето

За втора поредна година РЗИ – Смолян организира безплатни прегледи по повод Световния ден на сърцето

Световният ден на сърцето се чества вече 25 години по инициатива на Световната здравна организация и ЮНЕСКО с основна цел по-добра информираност на хората за сърдечносъдовите заболявания, които продължават да са водеща причина за преждевременна смърт в световен мащаб. Събитията, които тази година ще минат под мотото „ПОЗДРАВ ОТ СЪРЦЕ” целят да насърчат превантивните мерки, които намаляват риска от сърдечносъдови заболявания, съобщиха от пресцентъра на РЗИ-Смолян.

Всяка година от болести на органите на кръвообращението умират над 17.3 милиона души. В България сърдечносъдовите заболявания имат най-висок относителен дял в структурата на причините за преждевременна смърт – 65 на сто. В област Смолян 63,8 % от смъртните случаи се дължат на сърдечносъдови заболявания. Според годишния анализ на здравно-демографското състояние и здравната мрежа в нашата област за 2013г., с най-голяма честота сред болестите на органите на кръвообращението са умиранията от хипертонична болест, исхемична болест и мозъчно-съдова болест.

Смъртността от тези заболявания би могла да се предотврати чрез осъзнаване на взаимовръзката между рисковия начин на живот и заболяването, а след това и чрез промяна в начина на живот. Според специалистите отказът от тютюнопушене, здравословното хранене, редовните физически упражнения и въздържането от употреба на алкохол могат да предотвратят 80 на сто от случаите на преждевременна смърт. По повод Световния ден на сърцето, днес и утре ( 26 и 27 септември ) около 80 жители на Неделино ще бъдат прегледани безплатно от лекарите на Сити Клиник – София д-р Димитър Николов – съдов хирург и д-р Магдалена Николова – кардиолог. Инициативата на Регионална здравна инспекция – Смолян, Община Неделино и Сити Клиник – София има за цел допълнително консултиране на хора с установен сърдечносъдов проблем.

Вирни се горе