За ползата от поставянето на силанти на детските зъбки

За ползата от поставянето на силанти на детските зъбки

От 1 октомври 2012 г. за втора поредна година започна кампанията за безплатно силанизиране на зъбите при децата от 6 до 8-годишна възраст. Дейността се реализира в рамките на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата от 0 до 18 г. (2009-2014 г.) Процедурата се състои в запечатване на фисури (ямките) на първите постоянни кътници и притежава огромен потенциал да елиминира зъбния кариес при малките, като се създава бариера между зъба и бактериите, които го причиняват. Силанизирането ще продължи до 30 ноември и се осъществява от лекари по дентална медицина в цялата страна, включително в област Смолян с координатор д-р Ивелина Карова.

Всеки родител, който желае да се възползва от тази възможност, може да получи допълнителна информация на безплатен телефон 0800 1 45 46 и от интернет страницата на Програмата: www.oralnaprofilatika.bg, съобщиха от пресцентъра на Регионалната здравна инспекция в Смолян.

ЗА ПОЛЗАТА ОТ ПОСТАВЯНЕТО НА СИЛАНТИ

Зъбният кариес и заболяванията на венците при децата от 6 до 9 години влияят негативно върху: развитието на речта им; възможността им да се концентрират и да учат; комфорта в ежедневните им дейности; избора на неподходящи храни, които да облекчат страданието им.

Когато не се лекуват, зъбният кариес и заболяванията на венците водят до силна болка, загуба на зъби и заболявания на други органи и системи в организма.

Каква е ролята на силантите за предпазване зъбите на децата от кариес?

Силантите представляват дентален материал, който образува много тънък слой върху дълбоките вдлъбнатини (фисурите) на дъвкателните повърхности на зъбите.

Силантите предпазват от зъбен кариес като образуват бариера между зъба и бактериите, които водят до кариес.

Силантите спестяват време, пари и страдания, които се свързват с правенето на пломби.

Детето може да се храни и да пие веднага след поставянето на силанта. Силантите се поставят върху дъвкателната повърхност на постоянните зъби до 2-3 години след пробива им – период, в който те „узряват" (окончателно минерализират). Силантите могат да престоят в устата на детето над 4 години и да се подновят по всяко време. Млечнобели са на цвят и не се забелязват, когато детето се смее или говори, обясниха специалистите.

Вирни се горе