За четвърта година намаляват случаите на болни от туберкулоза

За четвърта година намаляват случаите на болни от туберкулоза

За четвърта поредна година в България е налице тенденция за намаляване на заболеваемостта от туберкулоза – от 40 на 100 000 души през 2005 г. до 26,8 на 100 000 душ през 2012 г. Това сочат предварителните данни на „Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в Република България” на Министерството на здравеопазването, съобщиха оттам.

Намаляването на разпространението на заболяването е резултат от активната дейност на Министерство на здравеопазването в изпълнение на „Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в Република България” и на програмите, които се финансират от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Данните сочат още, че с успешен изход от лечението са над 85% от регистрираните през 2011 г. пациенти с белодробна туберкулоза с бацилоотделяне.

През 2012 г. общо 30 124 лица от уязвимите групи са преминали скрининг за риск от туберкулоза. Сред тях са лишени от свобода, лица, употребяващи наркотици, бежанци, мигранти, деца на улицата, младежи в риск и представители на ромска общност.

През 2012 г. със средства на стойност 67 000 евро от Глобалния фонд са закупени и раздадени ваучери за храна на пациенти с MDR-TB, на пациенти с туберкулоза в продължителна фаза от рисковите групи и на пациенти с латентна туберкулозна инфекция от рисковите групи, допълниха от министерството.

Вирни се горе