Юридически казус пречи на отварянето на Девинската болница

Юридически казус пречи на отварянето на Девинската болница

Протестът на жителите на общините Девин, Борино и Доспат е насрочен за утре в 12 часа

Докато жителите на Девин, Борино и Доспат утре подновяват протестите си с искане за отваряне на местната болница, юридически казус на местно ниво е на път да затрудни решаването на проблема. Част от общинарите алармираха, че кметът е прехвърлил собствеността на част от сградата на болницата на търговското дружество, което заради натрупаните близо 2 млн. лева дългове, е под възбрана. Докато градоначалник и общинари спорят проблем ли са тежестите върху сградата, за да заработи болницата им като дъщерно дружество на Смолянската болница и кой бави отварянето, девинчани алармират, че хора продължават да умират в линейки по пътищата към Смолян. Пред Дарик председателят на общинския съвет в Девин Живко Чепишев съобщи, че кметът еднолично без санкцията на местния парламент е променил собствеността на основната сграда на болницата през декември: „Със заповед е деактувал самата сграда на болницата от публична общинска собственост в частна собственост и е предал на дружеството на болницата самата сграда. Има изкаран нотариален акт, въз основа на който вече има заведени изпълнителни дела от кредиторите към самата болница. Общинарите не са знаели. Преди два-три научаваме чрез Агенция по вписванията, че има такава заповед, че има издаден нотариален акт на името на болницата". Според него прехвърлянето на собствеността и тежестите са проблем, защото след като се регистрира дъщерното дружество към Смолянската болница общинарите не били в състояние да предоставят сградата. Това било причината и да се насрочи заседание на Общинския съвет тази седмица, което обаче не се състоя. Според Живко Чепишев причината била в бойкота на част от съветниците.

Кметът на Девин Цветалин Пенков заяви пред Дарик, че информацията за промяната на собствеността на болницата е невярна и подвеждаща. Посочи само, че е издаден нотариален акт за основната болнична сграда: „Търговското дружество е собственик на основната болнична сграда, останалите терени са публична общинска собственост. Няма промяна на собственост". Кметът Пенков смята, че няма никакво нарушение в издадения акт за собственост, нито пък че тежестите върху сградата са проблем болницата да заработи отново. Това не можело да бъде и формална причина да се бави отварянето на болницата като филиал на Смолянската болница: „С плащането на правото за ползване, за което вицепремиер Дянков пое категоричен ангажимент, те ще бъдат удовлетворени и по никакъв начин не могат да опорочат бъдещото функциониране на болничните заведения". Девинският кмет е категоричен, че само няколко общински съветници виждали проблем и така спъвали отварянето на болницата.

В същото време председателят на инициативния комитет на протестиращите в града Валентина Павлова обяви, че има пореден смъртен случай на човек от общината – отново на път в линейка за най-близката болница в Девин: „Не може да си прехвърляме топката кой е виновен, кой не е. Имаме пореден смъртен случай на пътя! Почина 47-годишна жена, днес я погребват в село Осиково. Ние сме внесли искане за мирен протест безсрочен. Няма кмет виновен тук. Виновните тук да седнат и да го решат, защото се къса някъде нишката. Ние сме междуобщинска болница, която обслужва три общини и то в такъв труден планински терен. В едно село да отидеш, няма автобус. Има автобус един път в седмицата. Нищо не блокира казуса. Може да се учреди търговско дружество, да се плати на тези, които са направили запора, те си вдигат запора и болницата преминава в новото дружество".

Вирни се горе