Стартира втора Национална доброволческа кампания под надслов:„Всички имаме грижата”

Стартира втора Национална доброволческа кампания под надслов:„Всички имаме грижата”

Днес, 17.09.2012 г. стартира Втората Националната доброволческа информационна кампания в подкрепа на приемната грижа под надслов „Всички имаме грижата”. Тя е част от „Програмата за предоставяне на услуги и подкрепа на деца и млади хора, напускащи социалните институции”, реализирана с финансовата помощ на фондация „Велукс” и в партньорство с Международната Федерация на Червения кръст и Червения полумесец, Зона Европа.

Кампанията ще стартира едновременно във всички 28 областни града, с различни събития, организирани от областните съвети на Българския Червен кръст (БЧК). Символичното начало ще бъде дадено в 17 часа. В Смолян стартът на кампанията ще бъде даден в 17.00 ч. на площад „Свобода” / Стар център/ от доброволци на БМЧК – Смолян, където ще бъде разположен пункт с информационни материали за кампанията. Доброволците ще пуснат и 20 бр. балони с посланието на кампанията.

Тази година кампанията в област Смолян ще се реализира от доброволци на БМЧК от клубовете в общините Рудозем, Мадан, Девин и Златоград в партньорство с екипите по проект „И аз имам семейство” и отделите „Закрила на детето” в тези общини. През месец август те преминаха двудневно обучение по проекта и планираха мероприятия в своите общини. Целта е да се постигне максимална обществена съпричастност и отговорност към каузата. И в тази връзка БЧК – Смолян изказва благодарност на фирма „Рожен експрес” с управител Николай Бояджиев за съпричастността към кампанията като ще разлепят 20 бр. плакати в автобусите на фирмата. Инициативата за включване в тази кампания израства от дългогодишния опит на общинските клубове на БМЧК в подкрепа на децата в нужда. И от убеждението, че единствено разгръщането на мрежи от подходящи социални услуги в общността може да им предложи среда и грижа, близки до семейната.

От началото на програмата / през април 2011 г. / до момента над 770 доброволци са преминали обучения по приемна грижа, в които с готовност се включиха консултанти и щатни специалисти на БЧК и професионалисти по въпросите на приемната грижа от партньорски организации. От БЧК очакват в тазгодишната кампания да се включат над 1300 младежи доброволци.

Вирни се горе