Всички училища в област Смолян ще отворят врати на 15-ти септември

Всички  училища в област Смолян ще отворят врати на 15-ти септември

Извършените от инспекторите на РЗИ – Смолян проверки за готовността на училищата за първия учебен ден установиха, че всички отговарят на санитарно-хигиенните изисквания. Директорите на 8 учебни заведения изпълниха издадените през миналата учебна година предписания за освежаване на класните стаи, кабинетите, коридорите и физкултурните салони, за ремонт на санитарните възли, за подмяна на подови настилки и ремонт на покривни конструкции. В 7 училища ремонтните дейности продължават, но няма да възпрепятстват учебния процес. Причината за цялостното или частично неизпълнение на предписанията са извършването на ремонтните дейности в последния момент, преди започване на учебната година и недостиг на финансови средства. Материално-техническата база на учебните заведения в Смолянска област се подобрява с всяка изминала година. В резултат на спечелени европейски проекти много от сградите на училищата са санирани, а учебните помещения са с подменена учебна мебел, осветление и подово покритие. Компютърните кабинети са оборудвани с изискващите се по нормативна уредба ергономични столове, щори и луминисцентно осветление. Значително е подобрено състоянието на физкултурните салони, както и на помещенията, приспособени за спортни занимания. Въпреки полаганите от училищните ръководства усилия за подобряване на материално-техническата база, опазването й от вандалски прояви на ученици остава непосилна задача. Доказателство за това е факта, че при проверките на здравните инспектори в края на всяка учебна година се констатират редовно случаи на счупени столове и брави в класните стаи, повредени сифони и казанчета в тоалетните на повечето от учебните заведения.

Едва в 27 от общо 66-те училища в Смолянска област се предлага обедно хранене. При извършените през първото полугодие на 2014 година проверки в 6 ученически стола не са установени нарушения на влязлата в сила преди 5 години Наредба № 37 за здравословното хранене на учениците. Навсякъде се предлага меню отговарящо на здравните норми, включващо риба, мляко и млечни продукти, месо, хляб – различен от белия, салати от пресни зеленчуци и разнообразни плодове. Нездравословната технология пържене е изцяло заменена с други – задушаване, печене на фурна или на скара. Не е констатирана продажба на забранени продукти като: захарни изделия, сиропирани десерти и други. За същия период от време са проверени и 28 от подлежащите на контрол 36 ученически бюфета. Установено е, че 11 от тях са закрити без да е заличена регистрацията им. В 6 от останалите проверени 17 бюфета се констатира предлагане на забранени храни и напитки (царевични пръчици, вафли, сухи пасти, боза с изкуствени подсладители и др.), поради което са съставени 5 акта и 1 предписание.

От 01.09.2014г. влезе в сила Наредба № 10 за изготвяне на седмичните учебни разписания. Новият нормативен акт отменя Наредба № 24 от 2006г. и се очаква да осигури условия за най-добро усвояване на учебното съдържание при най-малка степен на умора и опазване здравето на учениците. Както и досега седмичните разписания ще се изработват от комисия, определена със заповед на директора на учебното заведение, в която задължително се включва и медицинският специалист от здравния кабинет в училището. Запазва се продължителността на учебния ден ( максимум 5 учебни часа за I – IV клас, максимум 6 учебни часа за V – VIII клас и максимум 7 часа в два дни от седмицата за учениците от IX до XII клас), а също и изискването в седмичните разписания да се посочва пълното наименование на предметите, без кодове и без имена на учители ( често допускано нарушение от страна на училищата в региона). Съществена новост в Наредба № 10 е, че не включва класифициране на учебните предмети по „степени на трудност”. С новия нормативен документ се въвежда задължителното включва на поне един учебен час от културно-образователните области „ Физическа култура и спорт”, „ Изкуства” или „Бит и технологии” за учениците от 1 до 8 клас. Новост е и регламентирането на целодневната форма на обучение.

РЗИ – Смолян обръща внимание на училищните ръководства, че съгласно Наредба № 10, срокът за представяне на седмичното разписание за оценка в здравните инспекции е не15 , а 10 дни, считано от началото на всеки учебен срок.

Вирни се горе