Вредите на напитките с изкуствени подсладители

Вредите на напитките с изкуствени подсладители

В обобщение на няколко изследвания…

Диетичните напитки дълго време се смятаха за панацея от хората, обичащи да пият подсладени газирани напитки. Това им позволяваше да ги пият без да изпитват чувство за вина.

Диетичните еквиваленти предлагат подсладена течност без ненужните калории, спомагащи за трупане на килограми.

Хората могат да ги пият на воля, без да се притесняват за килограмите си или да увреждат зъбите си. В крайна сметка обаче, диетичните напитки не са панацеята за всички любители на газираното. Защото:

Вредят на бъбреците

Много хора не осъзнават вредите, които си причиняват на бъбреците, с пиенето на подсладени газирани напитки. Изследване на Harvard Medical School последява 3000 жени в продължение на 11 години. Учените установяват, че пиенето на такива напитки се свързва с намаляване на бъбречната функция. Когато жените пият повече от две газирани напитки на ден, дейността на бъбреците показва спад. Изследователите заключили, че за това са отговорни подсладителите, защото жените, консумирали обикновени напитки не регистрирали увреждане функцията на бъбреците.

Предизвикват метаболитен синдром

Метаболитния синдром, чумата на 21-ви век, включва група от рискови фактори, които са свързани със сърдечно-съдовите заболявания. Те включват висок холестерол и увеличаване на вътрешнокоремната мазнина. Рискът от такива симптоми скача с до 34% при потребителите на диетични напитки, според изследване на Университета на Уисконсин. Тези резултати действат доста отрезвяващо на хората, които ги предпочитат точно за да избегнат трупането на килограми.

Трупат килограми

Този недостатък вероятно ще бъде изненада за много хора, тъй като те изрично пият диетични газирани напитки, за да предотвратят наддаването на тегло. Едно проучване от Университета на Тексас установява, че хората, които пият много диетични напитки са изправени пред по-голям риск от затлъстяване, в сравнение с тези, потребяващи обикновени газирани напитки. В действителност, тези изследователи открили, че само с две газирани напитки на ден, участниците са увеличили талията си с цели 500%. Изследователите изтъкват факта, че изкуствените подсладители са в състояние да нарушат способността на организма да регулира правилно своя прием на калории.

Са лоша комбинация с алкохола

Коктейлите, направени с диетични газирани напитки, опияняват хората по-бързо, според болница Royal Adelaide в Австралия. Виновникът зад този феномен е фактът, че алкохолът влиза в кръвта на човек с много по-бърза скорост благодарение на разредителите без захар.

В крайна сметка единственият здравословен заместител на подсладените газирани напитки остава водата.

Вирни се горе