Вегетарианците по-рядко страдат от сърдечни болести

Вегетарианците по-рядко страдат от сърдечни болести

Вегетарианците са изложени на 32% по-малка вероятност от сърдечно-съдови заболявания в сравнение с хората, които консумират месо и риба, показва широко изследване във Великобритания, публикувано днес в САЩ.

По-добрите нива на холестерола, кръвното налягане и теглото са основните причини за подобряването на цялостното здравословно състояние, предаде Би Би Си. “По-голямата част от разликата в риска вероятно идва от последиците за холестерола и артериалното налягане”, което като цяло е по-високо при месоядните и тя “показва важната роля на храненето за предотвратяването на сърдечните заболявания”, заяви д-р Франческа Кроу от Оксфордския университет във Великобритания, основен автор на изследването.

Това е най-широкото проучване, правено някога във Великобритания, при което е сравнена честотата на сърдечно-съдовите заболявания при вегетарианците и при тези, които похапват месо.

В проучването участвали близо 45 000 доброволци на възраст между 50 и 70 години в Англия и Шотландия.

В тази група 34% били вегатирианци, рядко висок брой при подобен вид изследвания, което позволило на учените да направят по-точни изчисления за рисковете от сърдечно-съдови заболявания за всяка една от двете групи.

“Резултатите показват ясно, че рискът от сърдечно-съдови заболявания е около една трета по-нисък при вегетарианците спрямо хората, които консумират месни продукти”, заяви проф. Тим Кей, заместник директор на департамента “Епидемиология на рака” в Оксфордския университет и съавтор на изследването.

Учените взели предвид редица фактори, за да изчислят риска – възрастта, дали участниците са пушачи, количеството консумиран алкохол, физическата дейност, нивото на образование и обществено-икономическата среда.

Участниците, които били изследвани през 90-те години на миналия век, отговорили на подробни въпроси за здравословното си състояние и начина си на живот.

Сърдечните болести са основен проблем на западните страни и убиват 94 000 души във Великобритания всяка година.

“Най-важното нещо, което искаме да обясним на хората с това изследване, е, че хранителният режим е изключително важен за доброто здраве на сърцето. Не казваме, че всички трябва да станат вегетарианци. Диетите могат да бъдат различни. Тези, които не ядат месо, приемат по-малко наситени мазнини. Това е причината вегетарианците да имат по-малък риск от сърдечни заболявания”, обяснява д-р Кроу.

“Това изследване напомня на всички нас, че трябва да се храним балансирано – независимо дали приемаме месо, или не”, категорична е Трейси Паркър от Британската фондация за сърдечно здраве.

“Ако пък решите да станете вегетарианци, уверете се, че приемате достатъчно витамини, минерали и желязо, които обикновено организмът си набавя от месните продукти”, съветва още Паркър.

Вирни се горе