Вълшебното червено цвекло – експлозия от ползи за здравето

 Вълшебното червено цвекло – експлозия от ползи за здравето

Понижава нивата на холестерола в кръвта, благодарение на съдържанието на сапонини.

Червеното цвекло е храна, на която малко хора обръщат внимание. То заслужава да бъде включвано в менюто по-често заради невероятните си ползи за здравето. Ние го нареждаме много високо в списъка на супер храните. Червеното цвекло е изключителен по своите качества зеленчук, познат и използван още от Хипократ, а по късно и от Парацелз за лечение на много заболявания.

Около 800 г. пр. Хр. един асирийски текст описва цвеклото растящо във Висящите градини на Вавилон, като едно от чудесата на древния свят. Според китайската медицина то укрепва сърцето, уравновесява тялото, пречиства кръвта. Особено се препоръчва за жени в менопауза.

Съдържа магнезий, витамин U, хлор, сапонини, бетаин, флавоноиди, йод, цинк, калций и натрий, както и природни нитрати.

Яде се коренът му, но и листата са полезни за консумация. Червеният цвят се дължи на бетацианини, цветни пигменти, на които е богато цвеклото. Консумацията му може да бъде сурово, настъргано на салата, сварено или печено. Друг разпространен начин за консумация е сокът от червено цвекло. Той е естествено сладък и изключително полезен за здравето. За да се усили ефекта на сока от червено цвекло и да се подобри вкуса му (някои хора не харесват вкуса на земя, който има чистото цвекло), могат да се добавят ябълка, морков, както и някои билки.Сокът от червено цвекло съдържа холин, който изчиства от токсини не само черния дроб, но и целия организъм. Премахва от тялото и тежките метали. Макар и съдържанието на желязо да не е високо, то е с много добро качество, което го прави чудесна храна за прочистване на кръвта. Това го прави много ефективно при лeчението на много заболявания, причинени от токсини.

Сокът от червено цвекло е богат на антиоксиданти и желязо, които са от голямо значение за доброто кръвоснабдяване. Желязото се препоръчва на хора, склонни към анемия, с ниски нива на хемоглобин. Цвеклото подобрява усвояването на желязо от клетките и тяхната способност да пренасят кислород. Нитратите в червеното цвекло в организма се преобразуват до нитрити, които отварят кръвоносните съдове и увеличават притока на кислород до тялото.

Пиенето на сок от червено цвекло подобрява физическото състояние на организма и намалява умората при физическо натоварване. Увеличава енергията и издръжливостта при хора, които тренират с до 16%. Това се дължи на факта, че червеното цвекло спомага за оптимално усвояване на кислорода от клетките.

Сокът от червено цвекло засилва имунитета и успешно се бори с възпалителни процеси. Той ни дава по-голяма издръжливост и намалява умората – дава усещане за жизненост и енергичност. Магнезият намалява напрежението в мускулите и облекчава като цяло стресови състояния. Хлорът в цвеклото е противоалергично и има прочистващо бъбреците, жлъчния мехур и лимфата действие. Червеното цвекло е богато на бетаин, който подпомага усвояването на белтъчините и подобрява работата на черния дроб.

Сокът от червено цвекло е много полезен за бременните жени заради високото съдържание на фолиева киселина. Фолиевата киселина (В9) е от особено значение за правилното формиране на тъканите на плода и понижава риска от увреждания на мозъка на бебето (anencephaly) или на гръбнака му (spina bifida).

Редовната консумация на червено цвекло нормализира кръвното налягане – повишава ниското кръвно и понижава високото.

Съдържанието на аминокиселината бетаин в цвеклото го прави много полезно при профилактика на рака и при хранене на онкологично болни. Зеленчукът потиска образуването на канцерогенни съединения и защитава срещу рак на дебелото черво, стомаха, мозъка и белите дробове.

Червеното цвекло има свойството да запазва съдовете еластични, затова е много добро средство за предотвратяване на образуването на разширени вени. Препоръчва се редовната консумация на сок. Лечебните свойства се дължат на нитратите – естествени, а не от торове, които в организма се преобразуват в азотен окис. Той поддържа разширени кръвоносните съдове и това води до по-добро кръвоснабдяване на органите. Магнезият в сока не позволява образуването на тромби. Високото съдържание на флавоноиди подпомага укрепването на стените на капилярите и премахват спазмите им.

Червеното цвекло е добър източник на каротеноиди като лутеин и цеаксантин. Тези две съставки са особено полезни за здравето на очите и конкретно на ретината. Каротеноидите са разрушават в процеса на термична обработка затова се препоръчва цвеклото да се консумира сурово.

Цвеклото съдържа цинк, благодарение на който, при редовна консумация, инсулинът при диабетиците действа по-дълго време.

Понижава нивата на холестерола в кръвта, благодарение на съдържанието на сапонини.

Високото съдържание на йод в цвеклото подпомага терапията при хора със заболявания на щитовидната жлеза. Червеното цвекло е много диетично – в 100 г зеленчук има само 44 калории. То съдържа 88% вода, 1,2% белтъчини, 9,3% въглехидрати, 0,9% минерални соли, малки количества витамин С, каротин, витамини В1, В2 и В12. Препоръчва се за ускоряване на метаболизма в тялото и изгаряне на мазнините.

Вирни се горе