В Девин ще има нови протести заради липсата на болница

В Девин ще има нови протести заради липсата на болница

От закриването на болницата в Девин през юли миналата година досега в линейки на път за болницата в Смолян са починали 14 пациенти, съобщи днес един от общинските съветници в града

Предстоят нови протести на жителите на общините Девин, Борино и Доспат заради липса на болница, каза в Националния пресклуб на БТА Валентина Павлова, председател на Инициативния комитет “Здраве за общините Девин, Борино и Доспат”.

Обещаното на 10 декември 2012 год. учредяване на дъщерно дружество в Девин към Многопрофилната болница за активно лечение – Смолян все още не е реализирано, посочи Павлова.

Протестите ще започнат на 15 февруари.

Затруднен е достъпът до адекватна и навременна медицинска помощ за близо 27 хиляди жители на трите родопски общини,

единодушни са представители на общинския съвет в Девин. От закриването на болницата в Девин през юли миналата година досега в линейки на път за болницата в Смолян са починали 14 пациенти, каза Николай Мартинов, общински съветник.

Представителите на местната власт обясниха, че медицинският център в Девин работи “де юре”, но на практика лекарите не работят в него, а на свободна практика и до 14 ч.

В останалото време жителите разчитат само на дежурен екип от филиала за спешна помощ, където няма педиатър, кардиолог, невролог и хирург. Липсата на рентгенова апаратура също е причина пациентите да търсят медицинска помощ в Смолян.

От Министерството на здравеопазването (МЗ) заявиха, че многократно е настоявано пред общинските власти в Девин да предоставят необходимата документация за започване на процедурата по учредяване на дъщерно дружество за болнична помощ в града.

От пресцентъра на министерството отбелязват, че областният управител на Смолян е информиран през цялото време за кореспонденцията с община Девин.

В писмо до областния управител от 4 февруари т.г. министър Атанасова го е уведомила, че изискваните многократно необходими документи от общинския съвет са в непълен обем и обхват, което е пречка за вземане на законосъобразни решения относно осигуряването на болнична помощ на населението на общините Девин, Доспат и Чепино.

От МЗ подчертават, че министерството не разкрива и не закрива болници. Разкриването и закриването на общински болници става единствено и само с решение на общинските ръководства. Болницата в Девин притежава разрешително за дейност и то не й е отнето, въпреки че сама е преустановила дейността си поради напускане на персонала. Това е причината лечебното заведение да не може да покрие медицинските стандарти, които гарантират качество на медицинската дейност, гласи още позицията на МЗ.

Вирни се горе