Безплатни прегледи за туберкулоза организира болницата в Смолян

Безплатни прегледи за туберкулоза организира болницата в Смолян

Безплатни прегледи за туберкулоза ще се проведат от 20 до 24 март. Кампанията е свързана със Световния ден за борба с туберкулозата, който се отбелязва на 24 март под наслов “Обединени да спрем туберколозата”.

Прегледите ще ce извършват от д-p Юлияна Лазарова от 08.00 до 15.30 часа в кабинета за контрол на туберкулозата, който се намира на шестия етаж, над Инфекциозно отделение в МБАЛ „Д-р Братан Шукеров”. На всеки, който реши да провери своето състояние, ще бъде извършен преглед и ще се назначи проба манту, а при необходимост и допълнителни изследвания – рентгенова снимка и изследване на материал за туберкулозни бактерии. Манипулациите са напълно безплатни, независимо от здравноосигурителния статус на лицата.

„В сравнение с миналата имаме завишение на броя на новооткритите болни с туберкулоза. За първото тримесечие на 2016 г. са четирима заболелите. А от началото на тази година до днешна дата са 8 човека. За това е желателно хората, които имат симптоми, наподобяващи туберкулозните и покриват рисковите фактори, да се възползват и да проверят състоянието си”, посочи д-р Юлияна Лазарова.

Специалистът коментира, че причините за увеличението на болните от туберкулоза са комплексни. Сред тях е намаления имунитет, по-добрата и навременна откриваемост и др. Според д-р Лазарова социалният статус не е основното, защото има пациенти от всички социални групи.

Специфичният причинител на туберкулозата е Мусоbасtеrіum tubеrсulоѕіѕ, наричан още бацилна Kox. Haй-зacтpaшeни от зapaзявaнe и зaбoлявaнe ca живeeщитe и paбoтeщитe в eднo пoмeщeниe c бoлeн човек. От туберкулоза ce разболяват лица с подтисната имунна система. Предразполагащи фактори са непълноценното и нерационалното хранене, стресът, преумората, злоупотребата с алкохол, тютюнопушенето.

Вирни се горе