Циститът е бич за лекомислените дами

 Циститът е бич за лекомислените дами

Циститът е едно от най-загадъчните и в същото време най-чести женски неразположения

“От това не се умира!” – си казват мнозина и отлагат решаването на проблема. Наистина от него не се умира, но и не се живее спокойно.

Циститът е инфекциозно-възпалително заболяване на пикочния мехур. Симптомите се развиват в продължение на денонощие – първо ниско в корема се появява дискомфорт, на всеки двадесет минути ви се ходи по малка нужда, а след няколко часа болките така се усилват, че не можете нито дъх да си поемете, нито да се пипнете, а урината изтича с мъка капка по капка.

Жените боледуват по-често от мъжете – при слабия пол пикочопроводният канал е къс и е разположен близо до ануса и влагалището, благодарение на което бактериите лесно проникват в организма. Пръв на пътя им се оказва пикочният мехур – именно там става възпалението.

За цистита разказва урологът д-р Евгени АНГЕЛОВ:

  • Девет от десет жени поне веднъж в живота си имат “удоволствието” да се срещнат с цистита. Изглежда странно – при всяка от тях здравето е различно, защо тогава болестта “коси” всички безразборно? Така е, защото при всяка дама се намира повод да попадне в лапите на цистита:

  • Къпала се е в студена вода, а после се е разхождала с мокър бански? Здравей, цистит! /Микробите от водата са попаднали в пикочния мехур, а от преохлаждането имунитетът е паднал./

  • Обула е обувки с високи токове и се е отправила на пътешествие с тежка чанта? Скоро ще я заболи пикочният мехур! /Токчетата променят наклона на таза, а тежестта предизвиква застояване на кръв – в резултат на това всеки, дори най-безвредният микроб, обитавал до този момент срамните устни и не предизвиквал възпаление, може да се “разшета”/

  • Разболяла се е от ангина? Микробите могат да се впуснат в пътешествие по съдовете и да се “паркират” в пикочния мехур…

  • Притеснявала се е да отиде до тоалетната и е търпяла няколко часа? Прекомерното разтягане на стените на мехура е отслабило имунната им защита… Резултатът е цистит.

Един съвет към родителите /особено към онези, които отглеждат момичета/: никога не принуждавайте детето да търпи. Дори да сте в автобуса, ако малчуганът поиска да пишка, помолете шофьора да спре. Изпращайки детето на училище, му обяснете, че при никакви обстоятелства не бива да се сдържа.

  • Започнали сте полов живот – ето ви “посткоитален цистит”! Причината е в това, че когато половият акт е много активен, мъжът прекалено силно притиска жената /а значи и отвора на уретрата/ – в резултат на това възниква раздразнение и възпаление на пикочопроводния канал, което води до възпаление на пикочния мехур. Най-разпространеният вариант на посткоиталния цистит е “дефлорационният” – той се развива след първия в живота полов акт.

За профилактика на посткоиталния цистит уролозите препоръчват на жените след всеки полов акт /а след дефлорация – непременно!/ да опразват пикочния си мехур. Момичетата, преживели пристъп на остър цистит като малки, следва след първата си брачна нощ да изпият една таблетка силен антибиотик /какъв точно, трябва да каже лекар/.БЛИЦ

Вирни се горе