Центърът за психично здраве в Смолян започва безплатни психологически и психиатрични консултации

Центърът за психично здраве в Смолян започва безплатни психологически и психиатрични консултации

Центърът за психично здраве в Смолян започва безплатни психологически и психиатрични консултации на всички желаещи. Своеобразните „Дни на отворени врати” ще са всеки вторник от 10,00 часа до 12,00 часа и са в рамките на дейностите по Регионалната програма за превенция на самоубийствата, съобщиха от пресцентъра на здравната инспекция.

Суицидното поведение е един от основните параметри, с които се оценява нивото на психично здраве и социално благополучие на всяко общество. За България самоубийствата представляват проблем с непрекъснато нарастваща значимост и изисква сериозно внимание. Според специалистите една от трудностите е разпознаването на ранните предупредителни сигнали на болестта и лесното им объркване с някои типични черти на човешко поведение. Няма лесен начин да се прокара разделителната линия, всичко е въпрос на степен.

Най-често наблюдаваните сигнали

  • Необяснима промяна на някои основни черти на характера, влошаване на взаимоотношенията с връстниците и роднините; социална изолация, отдръпване и подозрителност към другите;

— Влошаване на личната хигиена и занемаряване на грижите за външния вид;

— Празен и лишен от изражение поглед;

— Неспособност да се дава израз на радост или тъга, неспособност за плач или обратното – плачене без видим повод или неуместен смях;

— Депресивно настроение (интензивно и непрекъснато) ;

— Неспособност за концентрация или трудности при справянето с дребни проблеми;

— Безразличие, демонстрирано даже при много важни ситуации;

— Неочаквана враждебност;

— Хиперактивност, бездействие или колебание между двете;

— Извънредна религиозност или свръхзаетост с окултни теми;

— Злоупотреба с алкохол и/или наркотици;

Нито един от тези сигнали сам по себе си не е показателен за наличието на психична болест. Все пак, натрупаният опит показва, че е добре да се потърси помощ от специалист, ако няколко от посочените признаци са налице. Нуждата от такава помощ е наложителна също, ако наблюдаваната забележима промяна в поведението, е с продължителност поне няколко седмици. Важно е да се помни, че рано поставената диагноза е предпоставка за своевременно започване на подходящо лечение, което на свой ред е предпоставка за пълноценно възстановяване.

Специалистите съветват гражданите, ставащи свидетели на суицидно поведение да позвънят веднага на телефон 112 и да опишат подробно случая. Нуждаещите се от психологическа помощ за преодоляване на видяното могат да се обърнат към личния си лекар, към психолог или към медиците в Центъра за психично здраве.

Вирни се горе